PlusExclusief

Waarom een Zuid-Koreaanse feministe zich aansloot bij de conservatieve presidentskandidaat

In het gepolariseerde Zuid-Korea hoopt de conservatieve presidentskandidaat te profiteren van de onvrede onder jonge vrouwen. Hun stem kan de doorslag geven.

Gijs Moes
De conservatieve presidentskandidaat Yoon Suk-yeol belooft het geweld tegen vrouwen in Zuid-Korea te wereld uit te krijgen. Beeld Getty Images
De conservatieve presidentskandidaat Yoon Suk-yeol belooft het geweld tegen vrouwen in Zuid-Korea te wereld uit te krijgen.Beeld Getty Images

Wat moet een jonge feministe, die eerder actief was voor de Groenen, aan de zijde van een conservatieve presidentskandidaat? Die vraag beheerst het politieke debat in Zuid-Korea, waar twee mannen nek-aan-nek gaan in de aanloop naar de verkiezing van begin volgend jaar. In de strijd om de kiezer is het seksisme in de Koreaanse maatschappij nu een van de grote kwesties geworden in de campagne.

Voorschriften over haardracht

Shin Ji-ye (31) liet op haar veertiende al van zich horen, toen ze zich als leider van een jongerenbeweging verzette tegen voorschriften over de haardracht op middelbare scholen. Vijf jaar geleden was ze parlementskandidaat voor de Groenen en eerder dit jaar deed ze mee aan de burgemeestersverkiezingen van hoofdstad Seoel.

Al die tijd was de uitgesproken Shin niet te betrappen op sympathie voor de conservatieve partij PPP, die in het sterk gepolariseerde Zuid-Korea om de macht strijdt met de progressieve Democratische Partij. ‘De PPP kan geen alternatief zijn voor feministen,’ tweette ze in november nog. Eerder dit jaar riep Shin op tot een coalitie van vrouwen, die gezamenlijk hun stem zou kunnen laten horen in de campagne.

Geweld tegen vrouwen oplossen

Groot was dus de verbazing, van links tot rechts, toen Shin onlangs bekendmaakte dat ze de conservatieve presidentskandidaat Yoon Suk-yeol gaat bijstaan. Ze treedt toe tot een commissie die de rechtse Yoon adviseert over politieke kwesties.

“Yoon heeft gezworen het geweld tegen vrouwen op te lossen,” zei Shin. Ze maakte duidelijk dat het haar niet alleen om vrouwenzaken gaat. “Hij zal een Korea creëren dat de verdeling tussen links en rechts overstijgt en vooruitgaat, daarom heb ik besloten mee te doen.”

Shins politieke bekering leidde direct tot rumoer binnen de PPP. Partijvoorzitter Lee Jun-seok liet duidelijk blijken dat hij de jonge feministe wantrouwt. “Ik zal Shin stoppen en corrigeren als ze ook maar één opmerking maakt die ingaat tegen de partijlijn,” zei hij tegen verslaggevers in Seoel. Dat Shin hem eerder met Hitler vergeleek, zal de onderlinge band geen goed hebben gedaan.

Discriminatie van mannen

Shin maakte die grove vergelijking omdat voorzitter Lee het feminisme aanviel. Opkomen voor vrouwenrechten betekent volgens hem discriminatie van mannen. Met deze opvatting, die vaker klinkt binnen de PPP, scoort de partij goed bij mannen van in de twintig en dertig. Zij voelen zich bedreigd door de jonge feministen.

De afgelopen jaren komt er verandering in de traditionele rolpatronen in Zuid-Korea, waar mannen altijd hard werkten terwijl alle zorgtaken op vrouwen neerkwamen. Veel jonge vrouwen maken nu zelf carrière en verwachten dat hun partners in huis een steentje bijdragen.

Een aantal schandalen heeft het seksisme in Korea bovendien stevig op de kaart gezet. Zo was er enkele jaren geleden veel ophef over het stiekem filmen van vrouwen, met behulp van verborgen camera’s in kleedkamers en toiletten. Die beelden werden vervolgens in chatgroepen online gedeeld, vooral door jonge mannen.

Daarnaast bleek er ook in de wereld van de populaire Koreaanse popmuziek, bekend als K-pop, veel mis te zijn. Sterren dwongen fans tot seks en beelden daarvan werden uitgewisseld, een enkeling is hiervoor veroordeeld. Ook zijn jonge vrouwen die het wilden maken in de K-pop misbruikt.

Ministerie van Vrouwen en Familie

Naast de aanpak door politie en justitie richt het ministerie van Vrouwen en Familie, zoals het in het Korea heet, zich op deze zaken. Maar juist rond dit ministerie wordt een politieke discussie gevoerd. Binnen de PPP klinkt dat het afgeschaft moet worden, terwijl de Democratische Partij een modernisering wil. Het ministerie zou zich meer op genderkwesties en ongelijkheid moeten richten.

De progressieve presidentskandidaat Lee Jae-myung lijkt te profiteren van het rumoer en de onenigheid binnen de PPP. Jonge vrouwen die verandering willen, kunnen aansluiting vinden bij zijn opvattingen. Maar ook Lee worstelt met een verleden dat hem onbetrouwbaar maakt in de ogen van veel vrouwen. Als advocaat verdedigde hij eerder een neef die twee vrouwen had vermoord. Lee heeft zich hiervoor verontschuldigd, maar ook aangevoerd dat hij een familielid geen hulp kon weigeren.

Nek-aan-nekrace

In populariteit ontlopen de twee kandidaten elkaar weinig. De conservatieve Yoon had een voorsprong, maar die is de afgelopen tijd geslonken tot enkele procentpunten. Hij ligt ook onder vuur vanwege zijn vrouw, die ervan wordt beschuldigd dat zij bij een sollicitatie valse informatie heeft verstrekt op haar cv.

In een nek-aan-nekrace kan de groep jonge vrouwen net de doorslag geven. Natuurlijk zijn voor veel Koreanen economische kwesties nog altijd het belangrijkst, maar vanwege de scherpe links-rechtsverdeling valt langs die lijn voor de twee kandidaten weinig winst te behalen. Over de corona-aanpak, die vergeleken met veel andere landen vrij succesvol is, bestaat ook weinig politieke verdeeldheid.

Ex-president krijgt gratie

Als de Zuid-Koreanen op 9 maart gaan stemmen, is de huidige president Moon Jae-in geen kandidaat. De grondwet schrijft maximaal een termijn van vijf jaar voor. Moon heeft steeds ingezet op ontspanning met Noord-Korea, maar zonder veel succes. Het is nog niet bekend wat de politicus van de Democratische Partij straks gaat doen.

Zijn voorganger Park Geun-hye, die moest aftreden na massale protesten, zit in de gevangenis wegens corruptie en machtsmisbruik. Ze heeft van Moon echter gratie gekregen, zo werd vrijdag bekend. Begin dit jaar had het Hooggerechtshof nog bepaald dat de 69-jarige Park, de eerste vrouwelijke president van Zuid-Korea, tot 2039 vast moest blijven zitten. Wanneer Park vrijkomt is nog onduidelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden