Overzicht

Waar in Europa dragen ze ook mondkapjes?

De mondkapjesplicht in drukke gebieden in Amsterdam wordt op 31 augustus geschrapt. Beeld ANP
De mondkapjesplicht in drukke gebieden in Amsterdam wordt op 31 augustus geschrapt.Beeld ANP

Terwijl in Amsterdam het bij een dringend advies blijft om mondkapjes te dragen vanaf dinsdag 29 september, blijven in veel landen in de rest van Europa mondkapjes onverkort verplicht. Veelal in de binnenruimte, soms ook buiten.

Het Parool

België

In België geldt een brede mondkapjesplicht voor iedereen van 12 jaar en ouder. In het openbaar vervoer, in drukke winkelstraten, op markten, op luchthavens en in openbare gebouwen, in winkels en in de horeca (behalve als je aan tafel zit) is het mondkapje verplicht als afstand houden lastig is. In cafés en restaurants moeten klanten een mondmasker dragen als ze zich verplaatsen, bijvoorbeeld om naar hun tafel of het toilet te gaan. Ook moet de horeca gegevens van de klanten registreren.

In Antwerpen en in Brussel is het dragen van mondkapjes overal verplicht. Andere steden en gemeentes kunnen ook extra maatregelen nemen.

Frankrijk

Naarmate het aantal coronabesmettingen in Frankrijk toeneemt, wordt in meer steden een brede mondkapjesplicht ingevoerd. Overal in Parijs is het vanaf 28 augustus verplicht op een mondkapje te dragen, in Marseille en Toulouse was dat al eerder het geval.

In veel meer Franse plaatsen geldt een mondkapjesplicht in afgesloten ruimtes. Daaronder vallen het openbaar vervoer, maar ook musea, cafés, restaurants, winkels, kerken, postkantoren, banken en bioscopen. In restaurants mag men het mondkapje afdoen tijdens het eten. Het mondkapje moet wel gedragen worden bij binnenkomst, vertrek en wc-bezoek. Veel Franse steden en dorpen hanteren ook in drukke straten en op veel markten een mondkapjesplicht.

Met ingang van 1 september moeten de Fransen op het werk een mondkapje gaan dragen. Alleen in individuele en afgesloten werkkamers mag iemand zijn of haar masker af doen.

Duitsland

Mondkapjes zijn in Duitsland al langer verplicht in het openbaar vervoer, in openbare gebouwen en in restaurants en winkels. Op alle andere plekken waar geen afstand kan worden gehouden moet ook een masker worden gedragen.

Tijdens het eten mag het mondkapje in restaurants af, maar als een gast van tafel gaat, wordt geacht dat het mondkapje weer opgezet wordt. Per deelstaat zijn er verschillen in de regels. Reis­organisaties raden dan ook aan voor vertrek de website van de deelstaat of de verblijfplaats te raadplegen.

Verenigd Koninkrijk

In het Verenigd Koninkrijk is het mondkapje verplicht in het openbaar vervoer, op luchthavens. Tevens moet het mondkapje gedragen worden in ziekenhuizen, supermarkten en openbare gelegenheden.

Het mondmasker wordt tevens aanbevolen waar het niet mogelijk is om 1 meter (Engeland en Noord-Ierland) of 2 meter (Wales en Schotland) afstand te houden.

In Engeland is het dragen van het mondmasker verplicht vanaf 11 jaar; in Schotland vanaf 5 jaar; in Noord-Ierland vanaf 13 jaar. Wales kent geen minimumleeftijd.

Overigens geldt voor het Verenigd Koninkrijk nog altijd code oranje: sinds 15 augustus is alleen toegankelijk voor aantoonbaar noodzakelijk verkeer. Bovendien is een quarantaineplicht van twee weken ingesteld voor reizigers uit Nederland.

Oostenrijk

Oostenrijk heeft een mondkapjesplicht in winkels, banken en postkantoren, medische instellingen en taxi’s ingesteld, daarna afgeschaft en later weer ingesteld. De mondkapjesplicht geldt overigens al wel de hele tijd in het openbaar vervoer. Ook bij bijeenkomsten en diensten waarbij 1 meter afstand niet mogelijk is - zoals bij kappers - moet een mondkapje worden gedragen.

Het mondkapje is ook verplicht op scholen bij het verlaten van de les, maar niet in de horeca of op evenementen met aangewezen zitplaatsen. Het mondkapje hoeft bovendien niet gedragen geworden door kinderen jonger dan 6 jaar en personen met bepaalde aandoeningen zoals astma.

Spanje

Mondkapjes zijn op de meeste plekken in Spanje verplicht, zowel binnen als buiten, ook als er wel afstand kan worden gehouden. Ook in een auto met personen uit meerdere huishoudens en in het openbaar vervoer moeten mondmaskers op. Per regio kunnen de regels, bijvoorbeeld voor het gebruik op strand en bij het sporten, afwijken.

Voor een aantal regio’s in Spanje geldt bovendien het advies tien dagen in quarantaine te gaan bij terugkomst.

Portugal

Een mondkapje is in Portugal verplicht in het openbaar vervoer, in alle besloten ruimtes, naast inachtneming van een afstand van 2 meter. Daaronder vallen ook winkels, musea en restaurants. Dat geldt voor kinderen vanaf 10 jaar en ouder: zij moeten ook op school een mondkapje dragen.

Op Madeira en de Azoren geldt het aanvullende vereiste dat passagiers een negatieve uitslag van een coronatest moeten kunnen tonen, niet eerder afgenomen dan 72 uur voordat ze op hun vlucht stapten. Ze kunnen ook direct bij aankomst op het vliegveld op de eilanden een test doen.

Italië

Ook in Italië is het dragen van een mondkapje verplicht in het openbaar vervoer en besloten ruimtes zoals winkels, banken, supermarkten en kerken.

Italië kent bovendien een soort avondklok: na 18.00 uur is het verplicht om een mondkapje te dragen op plekken waar geen afstand kan worden gehouden, ook in de buitenlucht, tot 06.00 uur ‘s morgens. In enkele regio’s, waaronder het eiland Capri, geldt een algehele mondkapjesplicht.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden