VS zetten belangrijke stap in herstel atoomakkoord Iran

Bedrijven en landen die Iran helpen met het civiele kernprogramma hoeven niet langer te vrezen voor sancties van de VS. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken aangegeven.

Het Parool
De onderhandelaars in Wenen (archiefbeeld) Beeld AFP
De onderhandelaars in Wenen (archiefbeeld)Beeld AFP

Het zou volgens een ambtenaar van het ministerie gaan om een technische stap die noodzakelijk is om het atoomakkoord uit 2015 te herstellen. In dat akkoord gaven de VS zogenoemde vrijstellingen van Amerikaanse sancties voor wie samenwerkte met Iran. Maar president Donald Trump trok de vrijstellingen in 2020 in, nadat hij in 2018 al het verdrag eenzijdig had opgezegd.

Toen Joe Biden president werd, zette hij herstel van het kernwapenverdrag met Iran hoog op zijn agenda. In Wenen onderhandelen de VS, Groot-Brittannië, China, Frankrijk, Duitsland, Rusland en Iran op dit moment over het herstel. De vrijstelling van sancties wordt gezien als cruciale stap in het eindstadium van die onderhandelingen.

De vrijstellingen gaan met name over de voor onderzoek bestemde kernreactor in Teheran en de zwaarwaterreactor in Arak, die onder toezicht van de internationale gemeenschap is aangepast om de productie van plutonium voor militair gebruik onmogelijk te maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden