VS-Iran Conflict

VS willen dat opgeschorte VN-sancties tegen Iran weer worden ingesteld

De Amerikaanse president Donald Trump wil dat de Verenigde Naties alle eerder opgeschorte sancties tegen Iran opnieuw instellen. Trump heeft zijn minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo geïnstrueerd dat voornemen over te brengen aan de VN-Veiligheidsraad.

De Amerikaanse president Donald Trump. Beeld Getty Images
De Amerikaanse president Donald Trump.Beeld Getty Images

Pompeo reist naar verwachting op donderdag af naar New York om te proberen daar een hervatting van de sancties tegen Iran te bewerkstelligen. Pompeo heeft die dag ook een ontmoeting met VN-chef Antonio Guterres op de agenda staan.

Tot groot ongenoegen van de Verenigde Staten werd eerder deze maand een wapenembargo tegen Iran door de VN-Veiligheidsraad niet verlengd. In de nucleaire overeenkomst uit 2015 tussen Iran en een aantal landen staat dat het wapenembargo half oktober van dit jaar afloopt.

De sancties werden ooit ingesteld om te voorkomen dat Iran zou doorgaan met de ontwikkeling van een atoombom. De sancties gingen van tafel na een akkoord tussen Iran, de Verenigde Staten, de Europese Unie, Rusland, China, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Onder Trump trokken de Verenigde Staten zich terug uit het akkoord waar zijn voorganger Barack Obama zich lang voor had ingespannen. Verwacht wordt dat de VN-Veiligheidsraad niet zal instemmen met Trumps wens om de sancties in ere te herstellen.

Pompeo zei tegen de rechtse nieuwszender Fox News dat de VS Rusland en China verantwoordelijk houden als zij de hervatting van de sancties blokkeren. Rusland en China zijn permanente leden van de VN-Veiligheidsraad en hebben een vetorecht. Zij kunnen dus elk voorstel eigenhandig blokkeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden