VS valt Iraanse doelen in Syrië aan als vergeldingsactie

Het Amerikaanse leger heeft een militaire aanval uitgevoerd op een legerbasis van Iraanse milities in Syrië. De aanval moet vooral een signaal afgeven, maar dreigt de al moeizame betrekkingen met Iran te verslechten

Tom Kieft
Woordvoerder van het Pentagon, John Kirby  Beeld AP
Woordvoerder van het Pentagon, John KirbyBeeld AP

De luchtaanvallen waren volgens het Pentagon een vergelding voor een raketaanval op Erbil, in Irak, vorige week. Daarbij kwam een Filipijnse huurling die vocht voor de Amerikanen om het leven en raakten negen andere militairen gewond. Volgens de VS was Iran betrokken bij die actie.

De 120 Nederlandse militairen die sinds half januari in Erbil zijn gelegerd, bleven ongedeerd.

Het Pentagon heeft geen details gegeven over slachtoffers, maar het goed ingevoerde Syrische Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) meldt dat minstens zeventien pro-Iraanse strijders zijn gedood en ‘vele gewonden’ zijn gevallen.

Het is voor zover bekend de eerste militaire actie die onder auspiciën van president Joe Biden is uitgevoerd. Volgens het Pentagon is het geen opmaat naar een uitbreiding van de Amerikaanse militaire aanwezigheid in het Midden-Oosten, maar ‘een evenredige militaire actie’ die laat zien dat ook onder Biden aanvallen op Amerikaanse militairen en bondgenoten niet onbestraft blijven.

“De operatie geeft een ondubbelzinnige boodschap af: president Biden zal optreden om Amerikaanse troepen en het coalitiegenoten te beschermen,” zei Pentagonwoordvoerder John Kirby. “Tegelijkertijd hebben we op een weloverwogen manier gehandeld die erop gericht is de situatie te de-escaleren.”

Atoomdeal

Biden heeft grotere doelwitten voorgelegd gekregen hebben, maar koos voor de kleinschaligste actie, zeggen defensiemedewerkers tegen The Wall Street Journal. Om Irak – coalitiepartner in de strijd tegen IS – te ontzien zou hij er bewust voor hebben gekozen de aanval in Syrië uit te voeren.

Kleinschalig of niet, de raketaanval kan de al moeizame gesprekken over de atoomdeal met Iran verder bemoeilijken. De regering-Biden heeft de intentie uitgesproken dat akkoord, waar Donald Trump zich uit had teruggetrokken, te herstellen. Een doorbraak was al ver weg. Iran wil dat de VS eerst economische sancties opheft voordat het wil denken aan het inperken van het atoomprogramma, terwijl Biden juist wil dat Teheran eerst over de brug komt.

Iran heeft betrokkenheid bij de aanval op 15 februari in Erbil overigens ontkend. Dat Teheran daar door de VS toch verantwoordelijk voor gehouden wordt, komt mede doordat de gebruikte raketten van Iraanse makelij waren. Bovendien heeft Iran lang gezegd nog met een zware vergelding te komen voor de dood van de Iraanse generaal Qassim Soleimani. Die werd in januari 2020 op Trumps orders uitgeschakeld bij een aanval in Irak. Iran reageerde daarop met een raketaanval op een Amerikaanse basis in Irak. Daarbij raakten honderd militairen gewond, maar vielen geen doden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden