VS stelt heffingen in tegen Mexico om migratie

De VS gaat alle producten uit Mexico belasten met een heffing van 5 procent, die elke maand wordt verhoogd. De tweet waarin president Donald Trump dat gisteren aankondigde, verraste vriend en vijand.

Vrachtwagens op de grens tussen de VS en Mexico. Beeld AFP

Het was een van de kernbeloftes van zijn presidentscampagne in 2016: het terugdringen van illegale immigratie uit Latijns- en Centraal-Amerika. De grensmuur die Donald Trump kiezers beloofde en waar hij Mexico voor wilde laten betalen, is er drie jaar later nog altijd niet.

Daarom gooide de president het gisteren over een andere boeg. Als drukmiddel tegen de in zijn ogen te lakse houding van het buurland gaat maandag over een week een nieuw tarief in op elk product uit Mexico dat de VS binnenkomt. Zolang Mexico geen actie onderneemt, komt daar elke maand 5 procent bij.

‘Uw vriend uit Mexico’

Dat betekent dus dat het tarief op 1 juli naar 10 procent gaat, en op 1 augustus naar 15 procent. Trump dreigt door te zullen gaan tot in oktober de 25 procent is bereikt. ‘Net zo lang tot het probleem van illegale immigratie is verholpen,’ besloot de president zijn reeks tweets.

‘Vergeet niet,’ voegde het Witte Huis er later in een officiële verklaring aan toe, ‘ons land is altijd de spaarpot geweest waar anderen alleen maar uit willen graaien. We staan nu op voor de Amerikaanse rechten en belangen.’

De importheffing kan de stroom migranten juist opvoeren. Een heffing van 5 procent op elk Mexicaans product zal nadelige gevolgen hebben voor de Mexicaanse economie. Voor armlastige Mexicanen des te meer reden om in noordelijke richting te trekken. Tegelijkertijd zullen de tarieven in eigen land vooral in het middenwesten te voelen zijn, waar veel fabrieken en boerenbedrijven zijn en mensen in 2016 massaal op Trump stemden.

De Mexicaanse president, Andrés Manuel López Obrador, probeerde zijn Amerikaanse ambtgenoot tot bedaren te brengen. ‘Sociale problemen worden niet opgelost met het opleggen van plichten en dwangmaatregelen,’ schreef hij in een open brief die hij via zijn Twitteraccount verspreidde en ondertekende met ‘Uw vriend, de president van Mexico’.

Zorgen over ramkoers

Trump heeft zich eerder agressief opgesteld tegen­over Mexico. In maart dreigde hij de grens volledig te sluiten, wat hij toen niet deed. Dit keer lijkt de angst voor de gevolgen echter groter dan ooit. De Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken reist vandaag nog naar Washington om via een dialoog naar oplossingen te zoeken.

Ook in het Witte Huis is stevig gediscussieerd over de maatregel, weet persbureau Reuters. Stafchef Mick Mulvaney moest tijdens een persconferentie toegeven dat steeds meer senatoren, ook aan Republikeinse zijde, hun zorgen uiten over de ramkoers van Trump.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden