VS sluit Chinees consulaat, Peking spreekt van politieke provocatie

De Verenigde Staten dwingen China het consulaat in Houston (Texas) uiterlijk vrijdag te sluiten. Peking noemt het een schandalige zet en spreekt van een politieke provocatie.

Tom Kieft
De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Mike Pompeo heeft tot sluiting besloten omdat China intellectueel eigendom ‘steelt’ Beeld Hollandse Hoogte / AFP
De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Mike Pompeo heeft tot sluiting besloten omdat China intellectueel eigendom ‘steelt’Beeld Hollandse Hoogte / AFP

Washington zou China hebben overvallen met de beslissing. Peking roept op de ‘foute besluiten’ te corrigeren, en dreigt met vergelding als dat niet gebeurt. Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo is tot de sluiting besloten omdat China intellectueel eigendom ‘steelt’. Niet alleen van Amerika, maar ook van Europa.

“We laten hiermee onze duidelijke verwachtingen zien van hoe wij willen dat de Chinese Communistische Partij zich gedraagt,” aldus Pompeo. “En als ze dat niet doen, zullen we ­acties ondernemen die het Amerikaanse volk, onze veiligheid, onze nationale veiligheid en ook onze economie en banen beschermen.”

De relatie tussen Washington en ­Peking is de laatste tijd al zwaar bekoeld door onder meer geschillen over handel, de in China uitgebroken coronapandemie en de groeiende Chinese bemoeienis met de voor­malige Britse kroonkolonie Hongkong. Volgens critici is de hardere opstelling van president Donald Trump tegenover China vooral een politieke strategie in het verkiezingsjaar.

Vuurtjes op binnenplaats

Volgens media in Houston zijn politie en brandweer naar het consulaat gegaan na meldingen over brand. In het complex zouden documenten worden verbrand. Sociale media toonden vuurtjes op de binnenplaats. De Amerikanen werd de toegang tot het gebouw geweigerd.

Het consulaat ging in 1979 open, als eerste in het jaar dat de VS en China diplomatieke banden aanknoopten. Er zijn vijf Chinese consulaten in de VS. De Chinese ambassade staat in Washington.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden