Nieuws

VS roepen Amerikaanse burgers op Belarus meteen te verlaten

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Amerikanen in Belarus opgeroepen per direct het land te verlaten. Rusland heeft veel troepen verzameld aan de Belarussische grens met Oekraïne, waar het oefeningen uitvoert in samenwerking met het leger van Belarus.

Het Parool
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken. De VS roepen vanwege de Oekraïne-crisis hun burgers in Belarus op het land direct te verlaten. Beeld AP
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken. De VS roepen vanwege de Oekraïne-crisis hun burgers in Belarus op het land direct te verlaten.Beeld AP

Het ministerie gaf ook een negatief reisadvies af voor Moldavië en riep Amerikaanse burgers op om de afgescheiden regio Transnistrië, aan de grens met Oekraïne, per direct te verlaten. Ook in dat gebied bevinden zich Russische militairen.

Afgelopen vrijdag riepen de VS Amerikanen al op binnen 48 uur Oekraïne te verlaten, omdat een Russische inval ‘op elk moment’ plaats kon vinden.

Secretaris-generaal VN ‘diep bezorgd’

De hoogste baas van de Verenigde Naties, António Guterres, is ‘diep bezorgd’ om de situatie in Oekraïne. “De prijs die betaald wordt met menselijk lijden, verwoesting en schade aan Europese en wereldwijde veiligheid is te hoog om ook maar te overdenken,” zei de secretaris-generaal in New York.

Guterres deed zijn uitspraken nadat hij maandag met de buitenlandministers van Rusland en Oekraïne had gesproken. In dat gesprek heeft hij onder meer gezegd dat er geen alternatief voor diplomatie bestaat. Hij bood ook steun van de Verenigde Naties aan. “We zullen geen middelen onbeproefd laten om tot een vreedzame oplossing te komen,” aldus Guterres.

Het Westen vreest dat Rusland mogelijk woensdag al Oekraïne zal binnenvallen. Verschillende landen, waaronder de VS, zijn bezig hun ambassadepersoneel uit Kiev te halen. De Amerikanen hebben hun ambassade verplaatst van Kiev naar Lviv, in het westen van Oekraïne, op zo’n 70 kilometer van de grens met Polen.

Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken is er sprake van een ‘dramatische versnelling van de Russische troepenopbouw’. Zijn Russische ambtsgenoot Sergej Lavrov sloot maandag nog een diplomatieke oplossing niet uit en zei dat ‘er altijd een kans is om tot overeenstemming te komen’.

Blinken maakte maandag bekend dat de VS een garantstelling aan Oekraïne hebben aangeboden tot maximaal 1 miljard dollar (883,5 miljoen euro). De garantiestelling moet het makkelijker maken voor Oekraïne om leningen af te sluiten.

“Dit aanbod zal Oekraïne’s mogelijkheden om economische stabiliteit, groei en voorspoed voor z’n inwoners versterken, in het licht van het ontwrichtende gedrag van Rusland,” aldus de Amerikaanse minister. Het zou ook helpen als het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en andere landen uit de G7 zouden bijspringen, zei Blinken.

Duitse bondskanselier naar Poetin

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz is in Moskou om de spanningen rond Oekraïne te bespreken met de Russische president Vladimir Poetin. Duitsland speelt een belangrijke rol als bemiddelaar in het conflict tussen pro-Russische separatisten en het Oekraïense leger.

Scholz was een dag eerder al in Kiev om steun te betuigen en voor besprekingen over de dreiging van een Russische inval. De Duitse regeringsleider eiste voor zijn vertrek dat Moskou signalen laat zien dat het de spanningen vermindert. Volgens hem is sprake van een zeer ernstige bedreiging van de vrede in Europa.

De bondskanselier en andere westerse leiders hebben gewaarschuwd voor zware sancties in het geval van Russische vijandigheden tegen Oekraïne. Het Kremlin ontkent steeds daar plannen voor te hebben.

Oostenrijk bekritiseert terughalen diplomaten

De Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken Alexander Schallenberg heeft kritiek geuit op landen die hun diplomaten weghalen uit de Oekraïense hoofdstad Kiev vanwege de dreiging van een Russische invasie. Onder meer de VS en Australië besloten daar de afgelopen dagen toe.

“Ik vind dat het een twijfelachtig signaal geeft naar de mensen in Oekraïne toe om je eigen diplomaten als eerste weg te halen,” zei Schallenberg. De minister is van plan de medewerkers op Oostenrijkse ambassade in Kiev ‘zo lang mogelijk te laten zitten in deze vluchtige fase, voor zo lang het op enige manier te rechtvaardigen is’.

Schallenberg uitte ook kritiek op de Amerikaanse president Joe Biden, die gewaarschuwd had voor het gevaar op een wereldoorlog naar aanleiding van de situatie in Oekraïne. Dat soort taal is volgens de Oostenrijker ‘extreem gevaarlijk’.

Ook Bolsonaro in Moskou

Ook de Braziliaanse president Jair Bolsonaro arriveert dinsdag in Moskou. Woensdag spreekt hij daar met de Russische president, een ontmoeting die al vorig jaar december werd afgesproken op uitnodiging van Poetin. De Oekraïne-crisis is geen onderwerp van het gesprek, dat vooral zal gaan over de wederzijdse handelsbetrekkingen. Rusland is een belangrijke leverancier van grondbewerkingsproducten voor de voorname Braziliaanse landbouwsector. Na zijn bezoek aan Moskou reist Bolsonaro door naar Hongarije voor een ontmoeting met de rechts-populistische premier Viktor Orban.

Vanuit de Amerikaanse regering en ook van ministers in zijn eigen kabinet kwam de suggestie om de reis naar Moskou gezien de steeds meer oplopende spanningen tussen Rusland en Oekraïne af te blazen. Bolsonaro wilde daar evenwel niks van weten. “Brazilië is een soeverein land,” aldus Bolsonaro. “De hele wereld heeft zijn problemen, maar wij hebben zaken te doen met de Russen. Onze landbouw drijft voor een groot deel op de Russische stimuleringsmiddelen. Daarnaast hebben we zaken te bespreken op het gebied van defensie en energie.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden