VS kondigt sancties aan tegen hoofdaanklager Internationaal Strafhof

De Verenigde Staten hebben woensdag sancties aangekondigd tegen de hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag, Fatou Bensouda. ‘Het ICC heeft het helaas nog altijd voorzien op Amerikanen.’

Anna Ranzijn
De hoofdaanklager van het strafhof, Fatou Bensouda. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
De hoofdaanklager van het strafhof, Fatou Bensouda.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

“Niet langer woorden, maar daden vandaag,” zei Mike Pompeo, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken woensdag tijdens een persconferentie. Niet alleen Bensouda komt op de zwarte lijst te staan, ook ‘alle personen of entiteiten die haar materieel blijven helpen’ worden getroffen door deze maatregelen.

De voornaamste aanleiding van de sancties is het onderzoek van het strafhof naar mogelijke oorlogsmisdaden gepleegd door Amerikaanse militairen in Afghanistan. In juni gelastte president Trump daarom al sancties tegen medewerkers van het hof, die onderzoek deden naar deze mogelijke misdaden.

In 2018 dreigde Washington al met sancties, maar Pompeo maakt er nu werk van. Het ICC zou door ‘dubieuze partijen’ worden gedreven om dat onderzoek te doen. Daarmee zou Rusland worden bedoeld.

Wat de aard van de sancties precies is, is nog onduidelijk. Vaak gaat het om het bevriezen van banktegoeden in de VS, of een inreisverbod. Mensen en bedrijven die zaken doen met Bensouda en haar medewerkers kunnen mogelijk in de problemen komen.

Het ICC veroordeelde woensdagavond de Amerikaanse handelwijze en stelde dat de sancties ‘ongehoord zijn en ernstige aanvallen vormen op het hof’. Het is een ‘nieuwe poging in te grijpen in de onafhankelijkheid van het hof’.

Den Haag

Het ICC is een permanent strafhof in Den Haag, dat sinds 2002 personen vervolgt die worden verdacht van genocide, misdaden tegen de menselijkheid, oorlogsmisdaden en het misdrijf van agressie. Fatou Bensouda is sinds 2012 de hoofdaanklager van het hof.

Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) heeft woensdag laten weten teleurgesteld te zijn over het Amerikaanse besluit. ‘Nederland blijft de strijd van het ICC tegen straffeloosheid steunen,’ twitterde hij. Met EU-partners wordt gekeken hoe het hof het beste kan worden gesteund. Bloks ministerie heeft eerder met het ICC overlegd over de mogelijkheden om de impact van eventuele sancties van de VS te verzachten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden