VS en Taliban tekenen basisakkoord om tot vrede te komen

De VS en de Taliban hebben een akkoord gesloten dat een einde moet maken aan de bloedige strijd in Afghanistan die al bijna 20 jaar duurt.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo arriveert in  Qatar om getuige te zijn van de ondertekening van de overeenkomst. Beeld AFP
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo arriveert in Qatar om getuige te zijn van de ondertekening van de overeenkomst.Beeld AFP

De speciale Amerikaanse gezant Zalmay Khalilzad en afgevaardigden van de Taliban hebben de overeenkomst in de de hoofdstad van Qatar, Doha, ondertekend. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo was naar Qatar gekomen om getuige te zijn van de ondertekening van de overeenkomst.

Het akkoord voorziet onder meer in een schema voor geleidelijke terugtrekking van de Amerikanen en voor het starten van vredesonderhandelingen tussen alle betrokken partijen. Alle Amerikaanse en andere Navo-troepen zouden in veertien maanden tijd uit het land kunnen worden teruggetrokken als de Taliban voldoen aan de voorwaarden uit de overeenkomst.

Troepen terugtrekken

In de eerste 135 dagen zouden de VS en de NAVO-bondgenoten de eerste troepen kunnen terugtrekken uit vijf militaire bases in Afghanistan.

Kort voor de ondertekening zei Pompeo dat de Taliban zich bijvoorbeeld verplichten de vooruitgang die sinds 2001 voor de positie van de vrouw is geboekt, “te omarmen”. De Taliban moeten ook alle banden met het terreurnetwerk al-Qaeda afzweren en de beweging Islamitische Staat bestrijden. Abdul Ghani Baradar zei dat hij zich aan de met de VS gemaakte afspraken wil houden. Hij blijft streven naar een islamitische regering van het land.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden