VS en Rusland beëindigen besprekingen over nucleaire ontwapening

Rusland en de VS hebben de besprekingen over het redden van hun laatste grote nucleaire ontwapeningsovereenkomst al na een dag beëindigd. Voor het overleg was twee dagen uitgetrokken.

ANP/Het Parool
De Russische viceminister van Buitenlandse Zaken Sergej Ryabkov arriveert in Wenen voor de onderhandelingen.  Beeld AFP
De Russische viceminister van Buitenlandse Zaken Sergej Ryabkov arriveert in Wenen voor de onderhandelingen.Beeld AFP

‘Het overleg tussen de twee landen over strategische stabiliteit is voorbij,’ schreef de Russische diplomaat Michail Oeljanov maandagavond op Twitter.

Beide partijen willen een verklaring afleggen. Oeljanov, de vertegenwoordiger van Rusland bij internationale organisaties in Wenen, heeft niet gezegd wanneer die verklaring gepland staat. De speciale afgezant van de Amerikaanse regering voor ontwapeningskwesties, Marshall Billingslea, kondigde voor dinsdag een persconferentie aan over de resultaten.

Het Nieuwe Start-verdrag

Voor Rusland leidde viceminister van Buitenlandse Zaken Sergej Ryabkov de onderhandelingen. Er was vanaf het begin geen grote hoop op een akkoord. Washington wilde Peking opnemen in een nieuw ontwapeningsverdrag om strategische kernwapens te beperken. Maar dit is niet gebeurd. Het huidige Nieuwe Start-verdrag loopt over acht maanden af, op 5 februari 2021. Dan zou er voor het eerst in decennia geen verdrag zijn dat grenzen stelt aan de voorraad strategische kernwapens.

Rusland en de VS verbraken eerder dit jaar het uit 1987 stammende INF-verdrag voor de beheersing van nucleaire wapens. De VS dreigden onlangs ook het Nieuwe Start-verdrag tegen de verspreiding van strategische wapens te verscheuren. Dat verdrag uit 2010 is het laatste nog lopende wapenbeheersingsverdrag, maar moet dit jaar vernieuwd worden.

Het Nieuwe Start-verdrag beperkt het aantal kernkoppen dat beide landen mogen bezitten tot maximaal 1550 ieder. Als beide partijen daarmee instemmen, kan het met maximaal vijf jaar worden verlengd.

China

De Amerikaanse president Trump heeft China herhaaldelijk opgeroepen om zich bij de Verenigde Staten en Rusland te voegen in de besprekingen. China, dat naar schatting ongeveer 300 kernwapens heeft, heeft het voorstel van Trump steeds verworpen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden