VS en NAVO starten 1 mei met terugtrekking militairen uit Afghanistan

De Amerikaanse president Joe Biden heeft het definitieve vertrek van de Amerikaanse troepenmacht uit Afghanistan aangekondigd, en ook de NAVO trekt alle militairen uit het land terug. De operatie begint op 1 mei en zal voltooid zijn voor 11 september.

ANP
null Beeld AFP
Beeld AFP

Op 11 september 2021 is het precies twintig jaar geleden dat terroristen van al-Qaeda met vliegtuigen aanslagen pleegden in de Verenigde Staten. De aanslagen waren de opmaat voor wat de langste oorlog van de VS zou worden.

Eerder op woensdag werd bekend dat de VS van plan was op 1 mei te beginnen met hun troepen uit Afghanistan terug te halen. President Biden heeft dat nu bevestigd.

Ook de NAVO zal alle militairen binnen een paar maanden hebben teruggetrokken uit Afghanistan. Het gaat daarbij om Amerikaanse militairen en de troepen van NAVO-missie Resolute Support, maakte het bondgenootschap woensdag bekend. “De terugtrekking zal op ordelijke, gecoördineerde en voortvarende wijze gebeuren.”

Volgens NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen is het nu aan de Afghanen om een blijvende vrede te bewerkstelligen in hun land. Daarvoor is volgens hem een alomvattend vredesverdrag nodig: ‘dat een einde maakt aan geweld; de mensenrechten beschermt van alle Afghanen en in het bijzonder vrouwen, kinderen, minderheden; dat de rechtsstaat overeind houdt; en dat ervoor zorg dat Afghanistan nooit meer zal dienen als een veilige haven voor terroristen'.

Nederland in Afghanistan

Op dit moment zijn ruim 160 Nederlandse militairen in Afghanistan gestationeerd. Ook zij zullen in de komende maanden het land verlaten en terug naar huis keren.

Het Nederlandse leger is sinds 2002 actief in Afghanistan. Eind 2001 besloot het kabinet militairen en vliegtuigen te sturen. Nederlandse militairen waren onder meer in 2002 en 2003 betrokken bij de beveiliging van hoofdstad Kabul. Ook werden vanaf 2002 onder meer F16's ingezet. Daarnaast was de marine met fregatten en onderzeeboten actief in de regio voor de Amerikaanse operatie Enduring Freedom.

Tussen april 2005 en 2006 waren Nederlandse special forces in het zuiden van Kandahar. Ze voerden daar verkenningen uit en verzamelden inlichtingen. Ook werden voor de operatie van deze taakgroep vier Chinook transporthelikopters ingezet met zo’n 250 militairen.

Uruzgan

De grootste missie vond plaats van 2006 tot en met 2010 toen Nederland in de provincie Uruzgan zat. Dat was een gevaarlijke inzet waarbij veel gevochten werd. De Taskforce Uruzgan telde circa 1400 militairen. De inzet kostte aan 25 Nederlandse militairen het leven. Er vielen ongeveer 140 gewonden.

Nederland bleef daarna ook actief in het Centraal-Aziatische land. In het noordelijke Kunduz werden politieagenten getraind. Het begon in juni 2011 en kwam ruim twee jaar later vervroegd tot een einde. Aan de missie namen ongeveer 500 Nederlanders deel.

Eind juni 2014 vertrokken de F16's na twaalf jaar actief geweest te zijn in het land. De vliegtuigen vlogen 10.600 missies en werden ingezet om militairen te beveiligen en uit de brand te helpen, bermbommen op te sporen en verkenningsvluchten uit te voeren.

Sinds 2015 neemt Nederland deel aan de NAVO-missie Resolute Support. In Mazar-e-Sharif worden Afghaanse militairen en agenten getraind. Ook helpen ze de Afghaanse diensten bij de verbinding, logistiek en bedrijfsvoering.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden