VS en China willen samen klimaatverandering aanpakken

De Verenigde Staten en China willen samen de klimaatverandering te lijf gaan. Dat hebben beide landen in een gezamenlijke verklaring bekendgemaakt.

ANP
De Amerikaanse klimaatgezant John Kerry. Beeld AFP
De Amerikaanse klimaatgezant John Kerry.Beeld AFP

Het statement komt na een bezoek van de Amerikaanse klimaatgezant John Kerry aan Shanghai van vorige week. ‘De Verenigde Staten en China zijn vastbesloten om met elkaar en met andere landen samen te werken om de klimaatcrisis aan te pakken, met de ernst en urgentie die het vereist,’ aldus de verklaring van Kerry en China’s speciale gezant voor klimaatverandering Xie Zhenhua.

Kerry, de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, was de eerste functionaris van de regering van president Joe Biden die China bezocht. In de gezamenlijke verklaring worden meerdere samenwerkingsmogelijkheden genoemd tussen de VS en China. Onder meer het klimaatakkoord van Parijs en het Raamverdrag van de Verenigde Naties worden als voorbeelden aangehaald. De twee grootste economieën ter wereld zijn samen verantwoordelijk voor bijna de helft van de broeikasgasemissies die verantwoordelijk zijn voor klimaatverandering.

Dnder klimaatbeleid

Biden heeft van klimaat een topprioriteit gemaakt en breekt daarmee met het beleid van zijn voorganger Donald Trump, die nauw verbonden was met de fossiele brandstofindustrie.

De Amerikaanse president heeft zich weer aangesloten bij het klimaatverdrag van Parijs van 2015, waarover Kerry onderhandelde toen hij staatssecretaris was. Dat verdrag verplichtte landen ertoe maatregelen te nemen om de temperatuurstijging op niet meer dan twee graden Celsius boven het pre-industriële niveau te houden.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden