Plus

VS doneert 500 miljoen doses coronavaccins, Johnson hoopt op meer

De Amerikaanse president Joe Biden wil met de Britse premier Boris Johnson het voortouw nemen in het aanpakken van de coronapandemie. Biden heeft 500 miljoen doses toegezegd, Johnson zegt te hopen op in totaal 1 miljard doses.

De Britse premier Boris Johnson en Amerikaanse president Joe Biden ontmoetten elkaar donderdag voor het eerst, aan de vooravond van de G7-top.  Beeld EPA
De Britse premier Boris Johnson en Amerikaanse president Joe Biden ontmoetten elkaar donderdag voor het eerst, aan de vooravond van de G7-top.Beeld EPA

Met de belofte om 500 miljoen doses van het BioNTech/Pfizervaccin te schenken aan de allerarmsten heeft president Joe Biden een krachtig signaal gegeven aan de rest van de aardbol. “We willen de wereld leiden om deze pandemie te boven te komen,” zei hij na een onderhoud met Boris Johnson in Cornwall aan de vooravond van de G7-top.

“Het is onze humanitaire plicht om zo veel mogelijk levens te redden,” benadrukte Biden tijdens zijn eerste buitenlandse reis na zijn inauguratie. Hiermee keerde hij de nalatenschap van zijn voorganger Donald Trump de rug toe. De wereld, argwanend geworden over het morele kompas van de VS, kreeg een uitgestoken hand aangereikt.

De Britten hebben 100 miljoen doses vaccins toegezegd. Johnson riep ook andere G7-landen op toezeggingen te doen, hij hoopt dat deze samen 1 miljard doses beschikbaar zullen stellen.

“Een verademing,” noemde Johnson op het strand van Carbis Bay de harmonieuze houding van Amerika. “Heerlijk om naar Biden en zijn regering te luisteren. Ze willen zoveel met ons samen doen.” Johnson kreeg van de president een compliment om het samen met de VS het voortouw te nemen in de strijd tegen het coronavirus, een van de hoofdthema’s van de G7-top.

Noord-Ierlandproblematiek

Aan de gulle glimlach van Biden viel eerder op de middag niet af te lezen dat hij geen groot fan is van Johnson, die hij vrij recentelijk nog omschreef als een ‘kloon van Donald Trump’. Tijdens zijn eerste bezoek aan Europa als president wilde hij vooral harmonie uitstralen. Om deze boodschap luid en duidelijk over te brengen droeg first lady Jill Biden een jasje met ‘Love’ op de achterkant gestikt.

Tijdens de ontmoeting vormde het verstevigen van de banden tussen de VS en het VK de omlijsting. Biden en Johnson spraken over het opstellen van een nieuw Atlantisch Handvest. Toenmalig premier Winston Churchill en president Franklin D. Roosevelt ondertekenden in 1941 de eerste versie hiervan. Destijds stond de toekomst na de Tweede Wereldoorlog centraal. Ditmaal het leven na de pandemie.

Achter deze franje bleef de problematiek rond Noord-Ierland niet verborgen. Biden liet via zijn woordvoerders voor zijn vertrek naar Cornwall al weten geen voorstander te zijn van de houding van Westminster rond het zogenaamde Noord-Ierse protocol. Om een harde grens op het Ierse vasteland te voorkomen, uit vrees voor oplaaiend IRA-geweld, kwamen de EU en het VK tijdens de brexitonderhandelingen een grens in de Ierse Zee overeen.

Johnson, ontevreden over de harde lijn van de EU rond de invoer van goederen van het VK naar Noord-Ierland - dat na de brexit deels als een buitenpost van Brussel fungeert - dreigt het protocol eenzijdig op te schorten. Biden, een verklaard tegenstander van de brexit, ziet hierin een mogelijke schending van het Goedevrijdagakkoord, waarmee in 1998 een einde kwam aan dertig jaar van geweld in Noord-Ierland.

De waarschuwing van Biden kwam over als een verkapt dreigement. Als Johnson zich niet schikt naar de regels, kan het VK een vrijhandelsakkoord met de VS voorlopig vergeten. Johnson leek de boodschap te hebben begrepen. Na afloop meldde hij gedwee dat het Goedevrijdagakkoord te allen tijde zal worden gerespecteerd. Wat bleef hangen, was de aankondiging van Biden. De Britse pers vatte het samen als ‘America is back’.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden