Plus

VS boos om eerste Iraanse militaire satelliet

Door de lancering van een satelliet lopen de gemoederen in Teheran en Washington opnieuw hoog op. Voor het eerst is Iran erin geslaagd een militaire satelliet in een baan rond de aarde te brengen.

Judith Harmsen
In Washington zijn ze niet blij met de militaire satelliet van Iran. Beeld AFP
In Washington zijn ze niet blij met de militaire satelliet van Iran.Beeld AFP

Dat maakte de Iraanse Revolutionaire Garde woensdag bekend. Het leidde tot een woordenstrijd tussen de Verenigde Staten en Iran.

De Amerikaanse president Donald Trump zei op Twitter dat hij de marine opdracht heeft gegeven Iraanse schepen te vernietigen als ze het wagen Amerikaanse marineboten lastig te vallen. De leider van de Iraanse Revolutionaire Garde reageerde daar gisteren op door op de Iraanse staatstelevisie aan te kondigen dat eventuele aanvallen van de VS op ‘doeltreffende, effectieve en snelle’ tegenacties konden rekenen.

De verhouding tussen de twee landen staat sinds januari op scherp. Toen kwam de Iraanse generaal Qassem Suleimani door toedoen van Amerikaanse drones in Irak om het leven.

Die spanningen leken aan het begin van de coronacrisis even af te nemen; Iran en de Verenigde Staten behoren tot de landen die zwaar zijn getroffen door het virus. In Amerika overleden al ruim 45.000 mensen aan de ziekte, in Iran zijn dat er volgens de officiële cijfers bijna 5500.

De afgelopen dagen werd duidelijk dat oude vijandschappen niet zomaar vergeten zijn. Vorige week maakte de Amerikaanse marine bekend dat Amerikaanse schepen in de Perzische Golf waren lastiggevallen door boten met gewapende mannen van de Iraanse Revolutionaire Garde erop. Die zouden ‘gevaarlijk dichtbij’ zijn gekomen, maar een confrontatie bleef uit. Precies een week later volgde het nieuws over Irans succesvolle satellietlancering. Een overwinning voor Iran, dat eerder vergelijkbare pogingen zag mislukken.

‘Resolutie geschonden’

Hoewel niet geheel duidelijk is waar de satelliet precies toe dient, wordt de lancering ervan in Amerika zwaar opgenomen. Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken ­Mike Pompeo heeft Iran door de satelliet de ruimte in te schieten een resolutie van de VN-Veiligheidsraad uit 2015 geschonden.

In die resolutie wordt Iran opgeroepen af te zien van het ontwikkelen van een raketprogramma. De lancering van militaire ­satellieten wordt in de resolutie niet expliciet verboden, maar omdat vergelijkbare techniek kan worden gebruikt voor het afvuren van nucleaire wapens, vindt Pompeo dat Iran toch te ver is gegaan. Het land zou volgens hem aansprakelijk moeten worden gesteld.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden