VS bevriest bezittingen van Venezuela

De Verenigde Staten hebben alle Amerikaanse bezittingen van de Venezolaanse regering van Nicolás Maduro bevroren. Met deze verregaande sancties wil de VS de president dwingen het veld te ruimen.

President van Venezuela Nicolas Maduro. Beeld EPA

Het decreet, dat per direct ingaat, verbiedt Amerikaanse bedrijven handel te drijven met de overheid van president Nicolás Maduro en diens medestanders. ‘Alle eigendommen en belangen in eigendommen van de regering van Venezuela die zich in de Verenigde Staten bevinden, zijn geblokkeerd en mogen niet worden overgedragen, betaald, geëxporteerd, ingetrokken of op een andere manier worden behandeld,’ aldus het door de Amerikaanse president Donald Trump ondertekende besluit.

Het is de meest verregaande maatregel die de Amerikaanse regering tot nog toe heeft ingezet tegen de regering van Maduro. Eerder gebruikte de VS het middel tegen zijn grootste vijanden Noord-Korea, Iran, Syrië en Cuba. Het Venezolaanse ministerie van Informatie heeft nog niet gereageerd.

Dwingen tot aftreden

Trump zou ook overwegen een compleet handelsembargo in te stellen tegen Venezuela. Het huidige decreet laat de private sector nog buiten schot.

De regering-Trump wil met de sancties de druk op president Nicolas Maduro van Venezuela verder opvoeren en hem tot aftreden dwingen. Maduro is begin dit jaar beëdigd voor de tweede ambtstermijn als president, maar volgens de VS was zijn benoeming ongeldig. Met 53 andere landen, waaronder Nederland, steunt de VS Juan Guaidó, die zichzelf tot interim-president heeft uitgeroepen. Maduro, die wordt gesteund door landen als China en Rusland, bestempelt Guaidó’s actie op zijn beurt als vijandig en weigert de macht af te staan.

Het nieuwe decreet van de VS is voor een belangrijk deel een middel om juist de bondgenoten van Maduro te straffen, licht Russ Dallen toe, hoofd van de Amerikaanse tak van bemiddelaar Caracas Capital Markets. Tegen persbureau AP zei hij: “Als deze landen handel met Maduro blijven voeren, riskeren zij dat de VS hun bezittingen confisqueert.”

Bloedige strijd

Trump rechtvaardigde het decreet door te wijzen op Maduro’s machtsmisbruik en mensenrechtenschendingen door zijn veiligheidsdiensten. De strijd tussen aanhangers van Guaidó en Maduro nam de afgelopen maanden bloedige vormen aan, met duizenden arrestaties en vele gewonden en doden tot gevolg. Een burgeroorlog leek regelmatig dichtbij. Hulpgoederen vanuit Colombia werden geweigerd.

Trumps maatregel treft de economie van het land dat al jaren in een zware economische crisis verkeert vermoedelijk hard. Venezolanen zijn hun land in groten getale ontvlucht. Er zijn grote tekorten aan medicijnen, water en voedsel.

Venezuela kampt ook regelmatig met grote stroomstoringen. Maduro geeft de VS de schuld hiervan en zegt dat het land cyberaanvallen uitvoert die de storingen veroorzaken. Volgens critici van zijn bewind verkeert de infrastructuur van het land gewoon in erbarmelijke staat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden