Vrijstelling oud­-veiligheidsadviseur van president Trump nog niet definitief

Het is nog geen uitgemaakte zaak dat Michael Flynn een vrij man is. De rechter die de zaak tegen de oud-veiligheidsadviseur van president Trump voorzit, nodigde dinsdag deskundigen uit hun visie te geven op de strafzaak, die de minister van Justitie vorige week seponeerde.

Tom Kieft
Michael Flynn. Beeld AFP
Michael Flynn.Beeld AFP

Rechter Emmet Sullivan wil onafhankelijke juridische experts de gelegenheid bieden hun zegje te doen over het besluit van het ministerie van Justitie Flynn vrij te spreken. Openbaar aanklagers hadden een celstraf tot zes maanden geëist.

Een veroordeling leek onafwendbaar, omdat Flynn, die in 2017 korte tijd de positie van nationale veiligheidsadviseur bekleedde, had bekend dat hij tegen de FBI had gelogen over gesprekken met de Russische ambassadeur in de VS.

Liegen tegen FBI

Onverwacht besloot het ministerie van Justitie afgelopen donderdag de zaak tegen Flynn te seponeren. Aanleiding waren documenten die vorige maand waren opgedoken, waarin zou staan dat agenten van de FBI met ­elkaar bespraken of ze zouden proberen Flynn te laten liegen tijdens een ondervraging in 2017.

Het schrappen van de zaak heeft geleid tot een storm aan kritiek. Het wordt gezien als een politiek gemotiveerde actie van justitieminister William Barr ten faveure van Trump.

Watergate Aanklagers

Bijna 2000 voormalige werknemers van het ministerie van Justitie hebben bezwaar aangetekend. In een uitgelekt videogesprek met oud-medewerkers sprak ook Barack Obama zich ferm uit tegen de beslissing.

Eén partij heeft zich al gemeld om haar visie te geven op de seponering. De groep van zestien advocaten die zich ‘Watergate Aanklagers’ noemen, zal binnenkort haar kijk op de zaak naar de rechtbank sturen, meldt persbureau AP. Het advocatencollectief werkte in de jaren zeventig mee aan het onderzoek naar oud-president ­Richard Nixon tijdens de Watergate-affaire.

Tegen het Trumpgezinde Fox News zei een woordvoerder van Justitie dat de positie van het ministerie niet is veranderd: de zaak-Flynn moet worden geschrapt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden