Nieuws

Vreugde in Gaza om bestand, Hamas claimt overwinning

Inwoners van Gaza zijn donderdagnacht in groten getale de straat opgegaan om het staakt-het-vuren met Israël te vieren. De Palestijnse Hamas-beweging claimde na het ingaan van de wapenstilstand om 01.00 uur Nederlandse tijd de ‘overwinning’ op Israël.

Het Parool
Honderden Palestijnen gaan de straat op in Gaza om het ingaan van het bestand te vieren. Beeld AFP
Honderden Palestijnen gaan de straat op in Gaza om het ingaan van het bestand te vieren.Beeld AFP

Veel van de Palestijnse feestvierders in Gaza, die vanwege het elf dagen durende geweld vorige week het Suikerfeest niet konden vieren, riepen ‘God is de grootste en Goddank’. De belangrijkste verkeersaders in de stad stonden volgepakt met auto’s waarvan de bestuurders claxonneerden en met vlaggen zwaaiden. Taferelen die in Gaza vaker te zien waren nadat een staakt-het-vuren was afgekondigd.

De militante beweging Hamas kraaide ondertussen victorie. Uit luidsprekers van moskeeën werd de lof gezongen over ‘de overwinning van het verzet op de bezetting tijdens de slag van het Zwaard van Jeruzalem’. Meerdere mannen schoten met geweren in de lucht of staken vuurwerk af.

Rode lijn

Een Hamas-functionaris in Doha eiste in de nacht van donderdag op vrijdag dat Israël een einde maakt aan het uitzetten van Palestijnse gezinnen in Oost-Jeruzalem en de schade in Gaza herstelt. Ook zei hij tegen persbureau Reuters dat Hamas eist dat de al-Aqsa Moskee in Jeruzalem beschermd wordt. Het beëindigen van de huisuitzettingen omschreef hij als een ‘rode lijn’.

Volgens de gezondheidsautoriteiten in Gaza zijn er 232 Palestijnen gedood in de afgelopen dagen, onder wie 65 kinderen, en zijn er meer dan 1900 gewonden gevallen door Israëlische luchtaanvallen. Israël stelt dat het zeker 160 militanten heeft uitgeschakeld.

Het Israëlische dodental staat op twaalf. Honderden Israëli’s moesten behandeld worden voor verwondingen als gevolg van de Palestijnse raketaanvallen.

null Beeld AP
Beeld AP
null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld AFP
Beeld AFP

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden