Nieuws

Vrachtwagen met 46 dode migranten aangetroffen in Texas

In een verlaten vrachtwagen in San Antonio in de Amerikaanse staat Texas zijn 46 dode migranten aangetroffen. Zestien overlevenden, waaronder vier kinderen, zijn naar het ziekenhuis gebracht.

Het Parool
null Beeld AP
Beeld AP

De migranten die het drama overleefden waren oververhit en uitgedroogd, aldus de lokale brandweercommandant. Het was bijna 40 graden Celsius buiten toen de migranten werden aangetroffen. In het ruim van de vrachtwagen was volgens de brandweercommandant geen drinkwater aanwezig. Bovendien werkte de koeling van de truck vermoedelijk niet.

De vrachtwagen werd aangetroffen in een afgelegen wijk langs het spoor in het zuiden van de stad San Antonio. Even voor 18.00 uur lokale tijd kreeg de politie een melding van een omstander. Die had mensen vanuit de truck om hulp horen roepen en, door de deuren van de oplegger die deels openstonden, meerdere lichamen gezien. In de truck trof de politie volgens de lokale politiechef ‘stapels lichamen’ aan.

Drie personen zijn opgepakt, meldt de politie. Er wordt nog uitgezocht wat ze precies te maken hebben met de zaak. Over de nationaliteit van de slachtoffers zijn nog geen mededelingen gedaan.

Kritiek van Republikeinen én Democraten

San Antonio, op zo’n 250 kilometer van de Mexicaanse grens, is een belangrijke doorvoerroute voor mensensmokkelaars. Mensenhandelaren gebruiken vaak vrachtwagens om migranten zonder papieren te vervoeren, zodra ze erin zijn geslaagd de VS binnen te komen.

De afgelopen maanden stak een recordaantal migranten de Amerikaans-Mexicaanse grens over. Dat heeft geleid tot veel kritiek op het immigratiebeleid van de Amerikaanse president Joe Biden, zowel van Republikeinen als van zijn partijgenoten.

Mede-Democraten verwijten Biden campagnebeloftes aangaande het humaner maken van het migratiebeleid niet na te komen. Andersom vindt menig Republikein nu al dat Biden te soepel omgaat met migranten aan de grens – en hen zelfs aanmoedigt naar de VS komen door gastvrijer te zijn dan zijn voorganger Donald Trump.

De Texaanse gouverneur Greg Abbott legt de schuld van de dode migranten ook nu bij Biden neer. ‘Dit zijn de dodelijke gevolgen van zijn weigering om de wet te handhaven,’ twittert Abbott.

Het is niet voor het eerst dat een dergelijk tragedie plaatsvindt in San Antonio. In 2017 werden 10 migranten dood aangetroffen in een vergelijkbare aanhanger buiten een Walmart, eveneens ten zuiden van de stad. Ook daar bleek het koelsysteem niet te werken.

In 2019 vond een soortgelijk drama plaats in Europa. In de Britse plaats Grays werden toen in een koelwagen 39 dode Vietnamese migranten aangetroffen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden