PlusNieuws

Voorzichtig presenteert Johnson zijn routekaart uit de lockdown

Voor het eerst in maanden biedt de Britse premier Boris Johnson de Engelsen wat perspectief. Het woord ‘versoepelingen’ viel weer eens in het Lagerhuis.

Tim de Wit
null Beeld AFP
Beeld AFP

Premier Johnson ontvouwde maandag een routekaart vol hoop voor de komende maanden. In vier fases wil hij de strenge coronamaatregelen één voor één schrappen. Over twee weken gaan de scholen weer open en mogen Engelsen buitenshuis weer minimaal één persoon ontmoeten. In april zijn de winkels aan de beurt. “Inclusief de kappers!” verzuchtte Johnson in het parlement, terwijl hij zijn hand door zijn warrige blonde haardos haalde. In mei staat de horeca op de rol om de deuren weer te openen.

En 21 juni, het begin van de zomer, heeft Johnson omcirkeld als de dag dat de samenleving van de meeste restricties af moet zijn. Dan zijn er wellicht muziekfestivals in de open lucht mogelijk of voetbalfans in de stadions. Een welkome stip op de horizon voor een land dat al lang met een zeer strenge lockdown te maken heeft.

Ongekend zware golf

Al was zijn betoog wel met mitsen en maren omgeven. De premier liet duidelijk blijken zich niet nog eens te kunnen permitteren om te vroeg te versoepelen. Onder druk van veel van zijn eigen partijgenoten liet hij zich december verleiden tot het openen van horeca en winkels. Tegen de wil van zijn medisch adviseurs in.

De rekening was hoog: de Britten kregen te maken met een ongekend zware nieuwe golf aan besmettingen in januari, mede als gevolg van de in het Verenigd Koninkrijk ontdekte variant van het virus. Ziekenhuizen puilden uit met coronapatiënten en het dodental liep op tot ongekende hoogte. Met ruim 120.000 coronadoden is het VK koploper in Europa.

Johnson gebruikte het woord ‘voorzichtig’ voortdurend, zich realiserend dat het niet nog een keer zo fout mag gaan als rond de kerstdagen. Als de besmettingen toch weer oplopen, zal hij op de rem moeten trappen. “Dit moet de laatste lockdown zijn,” zei hij. “Als we nu versoepelen, moet het onomkeerbaar zijn.”

Toch vinden de tientallen lockdownsceptici in Johnsons Conservatieve partij opnieuw dat het veel te langzaam gaat. Ook veel horecaondernemers klagen dat nog eens drie maanden dicht blijven voor veel zaken de ondergang zal betekenen.

Zij wijzen op het razendsnelle vaccinatietempo. Bijna 18 miljoen Britten hebben al minimaal één vaccinatie gekregen. De regering wil voor eind juli alle Britse volwassen, een kleine 50 miljoen, gevaccineerd hebben. “In dit tempo moet het mogelijk zijn om in april de horeca weer open te gooien,” zei Mark Harper, een van de bekendste critici in de Conservatieve fractie. “Tegen die tijd zijn alle risicogroepen gevaccineerd en is er geen enkele reden om al die restricties in stand te houden.”

Mutaties virus

Maar Johnson wijst op het gevaar van mutaties van het virus. Ook zijn medisch adviseurs waarschuwen daarvoor. “Het is niet ondenkbaar dat de komende maanden een variant opduikt waar de huidige vaccins veel minder grip op hebben,” zei epidemioloog Andrew Hayward tegen de BBC. “En wellicht dat er dan weer nieuwe maatregelen nodig zijn. Corona zal zeer waarschijnlijk de komende jaren onder ons blijven.”

Daarnaast weet de premier dat er nog altijd brede steun voor de coronamaatregelen is onder de Britten. Er zijn amper demonstraties tegen het beleid en een ruime meerderheid kan zich vinden in de strenge lockdown. Dat maakt het voorlopig relatief makkelijk om de weerstand in zijn eigen partij te negeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden