Update

Voortvluchtige Belgische militair nog altijd spoorloos: zware wapens in auto aangetroffen

De Belgische autoriteiten hebben afgelopen nacht, in de bossen van Dilsen-Stokkem, nabij de Nederlandse provincie Limburg, tevergeefs gezocht naar de voortvluchtige en zwaarbewapende beroepsmilitair Jurgen C. De 46-jarige Belg heeft de virologen in zijn land de afgelopen tijd bedreigd en beschikt volgens lokale media over een raketwerper, pistool en een machinepistool.

Militairen hebben park de Hoge Kempen uitgekamd. Beeld BELGA
Militairen hebben park de Hoge Kempen uitgekamd.Beeld BELGA

Ook draagt hij een kogelwerend vest. Hij wordt als ‘extreem gevaarlijk’ aangemerkt.

De militair zou extreemrechtse sympathieën hebben en heeft onder meer de bekende Vlaamse viroloog Marc Van Ranst bedreigd. Die is met zijn gezin overgebracht naar een veilige locatie. Ook zouden meerdere legerkazernes zijn afgegrendeld uit angst voor een aanslag. Justitie erkent dat er aanwijzingen zijn dat sprake is van een ‘ernstige dreiging met een gewelddadige actie’.

C., die maandag na zijn werk niet terugkeerde naar huis, liet ook een afscheidsbrief achter, waarin hij dreigt met ‘een aanslag tegen het regime en tegen virologen’. “De brief wordt zeer serieus genomen,” zegt VTM-journalist Faroek Özgünes. C. zou tevens hebben geschreven dat hij de strijd niet levend zou verlaten. Nadat zijn vrouw maandagochtend het leger belde, werd de politie ingeseind.

Wapens in auto

Agenten merkten C. dinsdag op in Leopoldsburg, waarna een klopjacht op hem werd ingezet. Ook de Nederlandse politie werd ingelicht. Bij de zoektocht naar de militair, die in een grijze Audi Q5 reed, werden speciale eenheden en een helikopter ingezet. Een boswachter in Dilsen-Stokkem trof dinsdag in het Dilserbos de auto van de voortvluchtige Belg aan, waarna speciale eenheden en een bomcommando de wagen veiligstelden.

De Vlaamse krant Het Laatste Nieuws meldt, op basis van justitiebronnen, dat in het voertuig een deel van de wapens die C. bij zich had is teruggevonden. Het zou gaan om het zwaarste wapentuig, waaronder een P90-machinepistool van de Belgische wapenproducent FN Herstal. Het semi-automatische wapen en de munitie, dat kogelwerende vesten kan doorboren, werden ontvreemd uit een kazerne.

Nazisympathieën

Volgens nieuwszender VTM stak C. zijn sympathie voor het nazisme en de SS in het verleden niet onder stoelen of banken. Hij deed dat onder meer op sociale media. De man staat op de terreurlijst van het OCAD, het orgaan voor dreigingsanalyse, wegens extreemrechtse sympathieën, bevestigde minister van Justitie Vincent Van Quickenborne dinsdagavond aan de VTM. “Er gaat een acute dreiging van hem uit.’’

De militair verschanst zich mogelijk in de bossen in het mijnbouwgebied. De zoektocht waarbij ook gepantserde voertuigen werden ingezet, duurde tot vroeg in de ochtend, maar leverde vooralsnog niets op. “Hij kent de omgeving, en gaf al cursussen rond overleven in de natuur en kent de nodige tactieken. Als hij zich schuilhoudt in de bossen, zal hij zich niet zomaar overgeven,” zegt Özgünes.

Collega’s bij Defensie omschrijven C. als een ‘een extreemrechtse wapengek die het geweld niet schuwt’ en ‘een anti-vaxxer die een bloedhekel heeft aan Marc Van Ranst’. Familie en vrienden spreken van een grote knuffelbeer die stoer doet naar de buitenwereld, maar alles zou doen voor zijn vriendin en twee kinderen. De legerleiding stelt een onderzoek in naar de voortvluchtige.

De gezochte militair zou het mogelijk gemunt hebben op topviroloog Marc Van Ranst. Beeld BELGA
De gezochte militair zou het mogelijk gemunt hebben op topviroloog Marc Van Ranst.Beeld BELGA

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden