Voortvluchtige Belgische militair hing ‘urenlang’ rond bij huis viroloog

De bedreigde topviroloog Marc Van Ranst is dinsdag door bewakers in veiligheid gebracht nadat was gebleken dat de gezochte militair Jurgen Conings bij hem voor de deur stond. Dat bevestigt de Leuvense hoogleraar vanuit zijn onderduikadres.

Sebastiaan Quekel
Viroloog Marc van Ranst. Beeld BELGA
Viroloog Marc van Ranst.Beeld BELGA

Van Ranst, een van de gezichten van de Belgische coronabestrijding, is een van de belangrijkste doelwitten van de al dagen voortvluchtige Conings.

Van Ranst is naar eigen zeggen al sinds het begin van de klopjacht op de hoogte dat de militair in zijn buurt is geweest. “Dat was de belangrijkste reden dat de politie de bedreigingen zeer serieus nam.” De viroloog verblijft met zijn gezin op een geheime locatie. Hij verwacht daar te blijven tot de verdachte is ‘geneutraliseerd’. Van Ranst, die vanuit zijn locatie gewoon doorwerkt, zegt zich ondanks de omstandigheden veilig te voelen.

Doelwit

Conings ‘heeft maandagavond meer dan twee uur rondgehangen in de buurt van een doelwit’, beaamt justitieminister Vincent Van Quickenborne. Hij wil niet kwijt of het om Van Ranst gaat. Conings, die extreemrechtse sympathieën koestert en op de Belgische terroristenlijst staat, ‘is iemand die heel gevaarlijk is, die niet in een opwelling, maar zorgvuldig voorbereid te werk is gegaan’, onderstreept Van Quickenborne.

“Hij is al dagenlang bezig met de voorbereiding van zijn actie, en het blijkt dat hij maandagavond effectief in de buurt is geweest van een doelwit, en daar meer dan twee uur is gebleven.” Het Openbaar Ministerie wil dat een onderzoeksrechter de zaak behandelt als een ‘moordpoging en verboden wapenbezit in een terroristische context’.

Verkenning

Mogelijk was Conings maandagavond op verkenning. Na de vondst van een afscheidsbrief waarin de militair aankondigde de wapens op te nemen tegen virologen en de Belgische overheid, werden Van Ranst en zijn gezin naar een safehouse gebracht.

De afgelopen dagen is er met man en macht gezocht naar Conings in een natuurgebied, vlak bij de grens met Sittard. “We gaan ervan uit dat Conings nog leeft en zich schuilhoudt in dit gebied,” liet parketwoordvoerder Wenke Roggen weten. “Er zijn elementen in het onderzoek die daarnaar wijzen. Er is hulp gevraagd aan de buurlanden om extra manschappen te leveren.”

Het OM laat weten dat het onderzoek komende dagen ‘op verschillende locaties en met verschillende methoden’ wordt voortgezet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden