Nieuws

Voor de derde dag op rij massaal protest in Myanmar om coup

Bij de protesten in Yangon waren volgens de BBC vandaag zeker duizend mensen op de been. Beeld Getty Images
Bij de protesten in Yangon waren volgens de BBC vandaag zeker duizend mensen op de been.Beeld Getty Images

In Myanmar zijn maandag voor de derde dag op rij massale protesten gehouden tegen de militaire coup van vorige week. De demonstranten eisen de onmiddellijke vrijlating van de verkozen leider Aung San Suu Kyi en het herstel van de democratie.

Tom Kieft

Met arbeiders en studenten liep in Yangon, het economische hart van het land, ook een groep boeddhistische monniken mee. De demonstranten waren weer massaal in het rood gekleed, de kleur van Suu Kyi’s partij de NLD en riepen volgens persbureau AP leuzen als ‘Red de democratie’ en ‘Zeg nee tegen dictatuur’.

In Yangon en Mandalay waren volgens de BBC zeker duizend mensen op de been. Bij het grootste protest, in de hoofdstad Nay Pyi Taw, waar de Britse omroep de opkomst op meer dan tienduizend mensen schatte, zette de politie waterkanonnen in om de menigte te verdrijven.

Zeker 150 mensen vastgezet

Zo massaal als een dag eerder werden de protesten maandag niet. Zondag beleefde Myanmar het grootste protest sinds de Saffraanrevolutie onder leiding van boeddhistische monniken in 2007, die democratische hervormingen op gang hielpen.

Afgelopen week zette het leger de onlangs herkozen regering af, omdat volgens opperbevelhebber Min Aung Hlaing massaal fraude is gepleegd bij de verkiezingen. Die werden met een overtuigende meerderheid gewonnen door NLD. Behalve leider Suu Kyi zijn minstens 150 leden van de regering, inclusief de president Win Myint, parlementariërs, hoge ambtenaren, activisten en journalisten opgepakt.

Hoewel de politie ook rubberkogels heeft ingezet, verlopen de protesten in vergelijking met die van 1998 en 2007 protesten nog relatief vreedzaam. In Myanmar, dat destijds ­Birma heette, werd in 1962 een militaire staatsgreep gepleegd waarmee officieren een totalitaire staat vestigden. De ‘staatsraad’ waar de militairen mee regeerden werd in 2011 ontbonden.

Suu Kyi, die in 1991 de Nobelprijs voor de vrede won, is nog altijd erg ­populair in het land, maar niet onomstreden. Zij kwam in 2017 onder vuur te liggen, omdat zij weersprak dat de islamitische Rohingya in het land doelwit waren van een terreurcampagne van het leger. Ook wordt zij medeverantwoordelijk gehouden voor vergaande inbreuken op grondrechten, zoals persvrijheid.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden