Plus

Von der Leyen vernederd door Erdogan: geen stoel bij topontmoeting

Een ontmoeting met president Erdogan in Ankara heeft voor een kleine diplomatieke rel gezorgd. Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen moest toezien hoe haar collega Charles Michel van de Europese Raad wel een stoel kreeg aangeboden en zij niet.

Tom Kieft
Charles Michel, Recep Tayyip Erdogan en Ursula Von der Leyen bij de top in Ankara. Beeld AFP
Charles Michel, Recep Tayyip Erdogan en Ursula Von der Leyen bij de top in Ankara.Beeld AFP

Het ongemak spat van de beelden van de ontmoeting van dinsdag af. Terwijl Von der Leyen toekijkt, nemen Michel en Erdogan plaats op twee witte, vergulde stoelen. De Europese Commissievoorzitter heft haar armen nog verontwaardigd en sputtert tevergeefs om aandacht te krijgen: ‘ehm’.

Dan wordt haar een plaats toegewezen op een bankstel, waar ze plaatsneemt tegenover de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, die diplomatiek een lagere status geniet.

De behandeling van Von der Leyen was niet alleen ongepast, zei haar woordvoerder gisteren, maar ook in strijd met de protocollen, die zeggen dat de Commissievoorzitter en de EU-president dezelfde rang hebben en op gelijke manier behandeld moeten worden. Op foto’s is te zien dat bij vorige bezoeken de voorgangers van Michel en Von der Leyen aan weers­zijden van Erdogan plaatsnamen.

Aanvankelijk maakte Von der Leyen er volgens haar woordvoerder geen punt van om ‘de inhoud van en diplomatie te prioriteren boven protocol’. “Ze ging ervan uit dat dat is wat de Europese bevolking van haar verwacht.”

Behalve Erdogan ligt ook Michel onder vuur. Europarlemen­tariërs reageren vol ontsteltenis omdat de Belgische premier niet opkwam voor zijn collega. Michel schrijft op Facebook dat hem ‘de schrijnende situatie’ niet koud liet, maar dat hij het ongemak niet wilde verergeren door ‘stampij te maken’.

Sofagate

Wat bijdraagt aan het ongemak over het voorval – dat inmiddels ‘sofagate’ is gedoopt – is dat voor de Europese vertegenwoordigers juist het be­nadrukken van het belang van vrouwenrechten een van de pijlers van de top was. Turkije is recent uit de Istanboelconventie gestapt, die vrouwen moet beschermen tegen geweld.

Europa, luidde dinsdag de boodschap, is bereid tot meer samenwerking met Turkije, zowel economisch als op het vlak van terreurbestrijding en klimaatverandering, maar wel op voorwaarde dat Turkije de mensenrechten respecteert. “Dat is voor ons ononderhandelbaar,” zei Von der Leyen onmiddellijk na afloop van het gesprek. In juni gaan de staats- en regeringsleiders de Turkse voortgang op dit vlak, dan wel het gebrek daaraan, evalueren. De omgang van de gastheer met Von der Leyen heeft ‘haar focus op deze kwestie natuurlijk nog verscherpt’, zegt haar woordvoerder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden