Nieuws

VN slaat alarm over groeiend aantal mensen op de vlucht

Wereldwijd zijn vorig jaar weer meer mensen op de vlucht geslagen voor oorlog, natuurgeweld of mensenrechtenschendingen, dan een jaar eerder. In 2020 zijn volgens de Verenigde Naties 11,2 miljoen mensen van huis en haard verdreven, tegenover 11 miljoen in 2019.

Tom Kieft
Elena (7), staat in de rij voor voedsel met andere ontheemden uit Tigray, in Mekele, Ethiopië. Met afstand de meeste ontheemden zoeken binnen de eigen landsgrenzen veiliger oorden op. Beeld AP
Elena (7), staat in de rij voor voedsel met andere ontheemden uit Tigray, in Mekele, Ethiopië. Met afstand de meeste ontheemden zoeken binnen de eigen landsgrenzen veiliger oorden op.Beeld AP

Eén procent van de gehele wereldbevolking – circa 82,4 miljoen mensen – is volgens het vrijdag verschenen jaarrapport van de vluchtelingentak van de VN, de UNHCR, op dit moment noodgedwongen ontheemd. Een stijging van vier procent ten opzichte van een jaar eerder. Dat, aldus de UNHCR, ‘ondanks de pandemie en oproepen tot een wereldwijd staakt-het-vuren.’

Met afstand de meeste ontheemden zoeken binnen de eigen landsgrenzen veiliger oorden op. Wereldwijd zijn dat volgens de UNHCR ruim 48 miljoen mensen – 2,3 miljoen meer dan in 2019. De groei heeft onder meer te maken met crises in landen als Ethiopië, Soedan, Mozambique, Jemen, Afghanistan en Colombia.

Venezolanen vormen een aanzienlijke groep onder de vluchtelingen. De afgelopen jaren trokken inwoners van het Zuid-Amerikaanse land en masse uit hun olierijke thuisland, waar de economie volledig is ingestort. In 2020 vluchtten volgens de VN 3,9 miljoen Venezolanen naar het buitenland, zo’n 300.000 mensen meer dan een jaar eerder.

Terugkeer lukt weinigen

Het aantal vluchtelingen dat terug kan keren neemt bovendien af, volgens het rapport. Slechts zo’n 3,2 miljoen binnenlands ontheemden en 251.000 vluchtelingen uit het buitenland keerden vorig jaar terug naar hun huizen – een daling van respectievelijk 40 en 21 procent vergeleken met 2019. Wereldwijd zijn volgens de organisatie vorig jaar 33.800 vluchtelingen genaturaliseerd in het land waar ze asiel kregen.

De UNHCR doet een dringende oproep aan wereldleiders om hun inspanningen op te voeren om vrede, stabiliteit en samenwerking te bevorderen en de trend te keren. “Achter elk nummer staat een persoon die uit huis is verdreven en een verhaal van ontheemding, onteigening en lijden. Ontheemden verdienen onze aandacht en steun, niet alleen met humanitaire hulp, maar ook bij het vinden van oplossingen voor hun benarde situatie,” aldus UNHCR-chef Filippo Grandi.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden