VN slaat alarm: Ethiopische premier en Nobelprijswinnaar kondigt offensief af

De Ethiopische premier en Nobelprijswinnaar voor de vrede Abiy Ahmed heeft een ‘definitief en cruciaal’ offensief aangekondigd in de regio Tigray.

ANP/Het Parool
25.000 Ethiopiërs sloegen op de vlucht toen de gevechten uitbraken en staken de grens met Soedan over. Volgens de UNHCR zijn dat er inmiddels meer dan 27.000. Beeld AFP
25.000 Ethiopiërs sloegen op de vlucht toen de gevechten uitbraken en staken de grens met Soedan over. Volgens de UNHCR zijn dat er inmiddels meer dan 27.000.Beeld AFP

De 44-jarige leider gaf troepen van zijn tegenstanders vorige week drie dagen de tijd om over te lopen. Die tijd is nu verstreken, benadrukte hij dinsdag via een bericht op Facebook.

Het regeringsleger vecht in het noordelijke Tigray, dat grenst aan Soedan en Eritrea, tegen de troepen van de Tigray People’s Liberation Front (TPLF). Die partij bestuurt de regio en had al een gespannen relatie met de nationale regering in de hoofdstad Addis Ababa. De inwoners van Tigray kozen in september hun eigen parlement na een federaal verbod op verkiezingen. Premier Abiy Ahmed noemde de stembusgang illegaal.

In en om Tigray is het sindsdien erg onrustig. Het kwam tot een militaire confrontatie, nadat de premier de TPLF beschuldigde van een aanval op een legerbasis. Bij de gevechten zijn volgens sommige schattingen honderden doden gevallen. Zo’n 25.000 Ethiopiërs sloegen op de vlucht en staken de grens met Soedan over. Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zijn dat er inmiddels meer dan 27.000 en daar komen dagelijks duizenden mensen bij.

Overweldigd

“Sinds 10 november steken dagelijks zo’n 4000 vrouwen, mannen en kinderen de grens over,” meldt de vluchtelingenorganisatie in een verklaring. Zij arriveren uitgeput in het buurland en hebben vaak maar weinig bezittingen bij zich. Hulpverleners ter plaatse raken ‘overweldigd’ door de toestroom van mensen die vluchten voor het geweld.

Wat de situatie bemoeilijkt, is het feit dat de Ethiopische regering Tigray digitaal volledig van de buitenwereld heeft afgesloten. Hulpverlening is er lastig door een gebrek aan ‘elektriciteit, telecommunicatie en toegang tot brandstof en cash’.

Uit de regio komt weinig informatie over het verloop van de strijd, maar Abiy zei vrijdag dat de TPLF bijna is verslagen. Het regeringsleger zou onder meer de plaats Alamata hebben veroverd. Die ligt op zo’n 180 kilometer van de regionale hoofdstad, Mekele. De TPLF heeft de afgelopen dagen raketten afgevuurd op doelen in de Ethiopische regio Amhara en buurland Eritrea.

Oproep tot de-escalatie

Premier Abiy won vorig jaar nog de Nobelprijs voor de Vrede, vanwege zijn inspanningen om het slepende conflict met Eritrea te beëindigen. Het Noorse Nobelcomité maakte maandagavond duidelijk ‘erg bezorgd’ te zijn over het geweld in Ethiopië en riep op tot de-escalatie. Ook de Verenigde Naties waarschuwt dat zich een humanitaire crisis ontvouwt in Ethiopië.

Eerder deze week meldde Amnesty International dat tientallen, zo niet honderden, burgers op gruwelijke wijze zijn vermoord in Tigray.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden