Nieuws

VN hoopvol over veilig vervoer Oekraïens graan over zee: ‘Een belangrijke stap’

Militaire delegaties van Oekraïne en Rusland hebben in Istanboel overeenstemming bereikt over veilige exportroutes van Oekraïens graan over zee, zegt gastheer Turkije. Volgende week zou na een nieuwe ontmoeting een akkoord worden getekend.

Het Parool
De Turkse minister van Defensie Hulusi Akar  Beeld via REUTERS
De Turkse minister van Defensie Hulusi AkarBeeld via REUTERS

De Verenigde Naties spelen een voorname rol in het overleg. VN-topman António Guterres spreekt van een ‘sprankje hoop’.

De oorlogvoerende partijen gaan gezamenlijk controles uitvoeren in de Oekraïense havens, meldt het Turkse ministerie van Defensie. Rusland, Oekraïne en de VN zetten een coördinatiecentrum op om de veiligheid van de scheepsroutes te garanderen, aldus defensieminister Hulusi Akar, die eerder al aankondigde dat de export op gang zou komen.

Guterres zei in New York tegen journalisten dat de uitkomst een ‘belangrijke en substantiële stap’ is. Hij waarschuwde echter ook dat bij beide partijen een hoop goede wil nodig is om tot een akkoord te komen. “We hebben nog een lange weg te gaan.”

Praktische oplossing

Het was de eerste keer sinds eind maart dat de partijen elkaar in persoon ontmoetten. Een woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie zei dat Rusland voorstellen heeft gedaan ‘voor een snelle, praktische oplossing’, zonder verder in details te treden, schreef het Russische staatspersbureau Tass.

Oekraïne en Rusland zijn samen goed voor zeker een derde van de wereldproductie van tarwe. De export van Oekraïens graan wordt verhinderd door de oorlog in dat land en dat leidt tot voedselschaarste elders in de wereld. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan spant zich al geruime tijd in om veilige vaarroutes te regelen voor vrachtschepen door de Zee van Azov en de Zwarte Zee.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden