PlusNieuws

VN-hof in Den Haag: ‘Rusland moet oorlog staken’

Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag eist dat Rusland onmiddellijk alle militaire activiteiten in Oekraïne stopt. Die uitspraak doet het drie weken nadat de Russische invasie in Oekraïne begon. Oekraïne spreekt van een ‘volledige overwinning’.

Peter Schouten
Verwoeste auto's en gebouwen in het centrum van Kharkiv, Oekraïne op woensdag.  Beeld AP
Verwoeste auto's en gebouwen in het centrum van Kharkiv, Oekraïne op woensdag.Beeld AP

De zaak was aangespannen door de Oekraïense president Volodimir Zelenski. Woensdag bepaalde het Internationale Gerechtshof ook dat Rusland de pro-Russische separatisten in de regio’s Donetsk en Loehansk niet mag helpen. De uitspraken zijn bindend, maar het hof kan lidstaten niet dwingen zich aan de uitspraak te houden. Rusland was niet aanwezig bij de zaak.

Ondertussen zou er achter de schermen door beide landen worden gewerkt aan een neutraliteitsplan. Vanuit beide landen klonken hoopvolle reacties. In het plan zou gesproken worden over een staakt-het-vuren en de Russische terugtrekking uit Oekraïne, maar wel in ruil voor de belofte dat Oekraïne geen lid zal worden van de Navo.

Ondertussen besloot de Navo woensdag na overleg met alle defensieministers de komende jaren de oostgrens militair flink te versterken. Topman Jens Stoltenberg sprak daarbij van ‘een totale reset van onze veiligheidsstrategie’. Komende week, als president Joe Biden naar Europa komt, wordt hier verder over gesproken.

Zelenski spreekt Amerikaanse Congres toe

De Oekraïense president Zelenski herinnerde Biden en het Amerikaanse Congres in een toespraak via een onlineverbinding aan de aanslagen van 11 september 2001 op de Verenigde Staten. Hij wilde daarmee zijn roep om meer militaire steun kracht bijzetten en pleitte opnieuw voor een vliegverbod boven Oekraïne. “Rusland veranderde de Oekraïense lucht in een bron des doods voor duizenden mensen.” Biden heeft Zelenski 725 miljoen euro aan nieuwe militaire hulp toegezegd.

Ook woensdag werd er veel melding gemaakt van dodelijke slachtoffers. De Amerikaanse ambassade in Oekraïne berichtte dat Russische raketten tien mensen hadden gedood die in de stad Tsjernihiv in de rij voor brood stonden. Ook zou een Russische luchtaanval op een theater in het Zuid-Oekraïense Marioepol zijn uitgevoerd, waar ruim 1000 mensen zich schuilhielden.

Het Oekraïense ministerie van Defensie meldt dat er inmiddels bijna 14.000 Russische soldaten om het leven zijn gekomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden