Nieuws

VN-gezant vreest voor oorlog op grote schaal in Gaza

Israël en de islamitische beweging Hamas zijn op weg naar een oorlog op grote schaal. Daarvoor heeft de gezant van de Verenigde Naties voor het Midden-Oosten Tor Wennesland gewaarschuwd.

Het Parool
Israëlische militairen gebruiken traangas tegen Palestijnse demonstranten tijdens een anti-Israël protest in Jeruzalem. Beeld AFP
Israëlische militairen gebruiken traangas tegen Palestijnse demonstranten tijdens een anti-Israël protest in Jeruzalem.Beeld AFP

Wennesland roept beide partijen op de confrontaties meteen te stoppen. De VN-Veiligheidsraad komt woensdag opnieuw bijeen voor een spoedvergadering, de tweede in drie dagen, melden diplomatieke bronnen.

‘Stop deze raketaanvallen meteen. Deze escalatie gaat in de richting van een oorlog op grote schaal. De verantwoordelijken van alle kampen moeten zich inzetten om tot een de-escalatie te komen. Een oorlog in Gaza is verwoestend en de gewone mensen betalen de prijs,’ schreef Wennesland op Twitter.

In de nacht van dinsdag op woensdag voelden bewoners van Gaza hun huizen trillen en lichtte de lucht op van rondvliegende raketten en luchtafweergeschut. Tegelijkertijd moesten Israëliërs vluchten naar veilige locaties om te schuilen voor aanvallen. In de stad Tel Aviv zouden weer explosies gehoord zijn, nadat de stad dinsdag doelwit was van raketaanvallen.

Tekst gaat verder onder tweet

Bij de raketaanvallen van dinsdag tussen Israël en Gaza zijn 35 mensen overleden, onder wie 32 Palestijnen. De uitwisseling van raketten dinsdag is de zwaarste sinds 2014. De Palestijnse Hamas-beweging zei 200 raketten te hebben afgeschoten op Israël, als vergelding voor een luchtaanval van Israël op de Gazastrook waarbij een torenflat instortte. In het gebouw zouden kantoren van Hamas gevestigd zijn. De personen in het appartementencomplex waren voor de aanval gewaarschuwd.

Het geweld tussen Israël en de Palestijnen is sinds enkele dagen opgelaaid omdat de Israëliërs tientallen Palestijnen uit hun woningen in bezet Oost-Jeruzalem willen zetten om daar Joodse kolonisten te vestigen. De Palestijnen bestookten Israël al met honderden raketten. Israël op zijn beurt neemt Hamas-doelwitten in de dichtbevolkte Gazastrook onder vuur. De jongste escalatie kostte al enkele tientallen mensen het leven, vooral aan Palestijnse kant.

Nethanyahu: ‘Aanvallen opvoeren’

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei dinsdag in een televisietoespraak dat Israël de aanvallen op de Gazastrook zullen uitbreiden. “We staan op het punt van een krachtig offensief. Zowel de kracht als de frequentie van de aanvallen zullen worden opgevoerd,” aldus Nethanyahu. Hij zei onder meer dat Hamas en de Islamitische Jihad ‘een hoge prijs hebben betaald, en ik zeg u hier, zullen betalen voor hun agressie. Deze campagne zal tijd nodig hebben. Met vastberadenheid, eenheid en kracht zullen we de veiligheid voor de burgers herstellen.’

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu dinsdagavond tijdens een bezoek aan de stad Lod, waar grote ongeregeldheden plaatsvonden. De plaatselijke politie beschuldigde Arabische inwoners van de stad ervan grootschalige rellen te veroorzaken. Beeld AFP
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu dinsdagavond tijdens een bezoek aan de stad Lod, waar grote ongeregeldheden plaatsvonden. De plaatselijke politie beschuldigde Arabische inwoners van de stad ervan grootschalige rellen te veroorzaken.Beeld AFP

Netanyahu riep in de nacht van dinsdag op woensdag de noodtoestand uit in de stad Lod, omdat onder de inwoners van Arabische afkomst ‘grootschalige rellen’ zouden zijn uitgebroken. Volgens lokale media zijn er drie synagogen in brand gezet in de stad, die 15 kilometer ten zuidoosten van Tel Aviv ligt.

Maandag vonden al gewelddadige incidenten plaats in Lod, maar de situatie werd dinsdag erger. Terwijl protesten tegen de Israëlische regering toenamen in Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever, zouden de rellen ook over zijn geslagen op Lod. Gebouwen zouden zijn beschadigd en voertuigen in brand gezet. De politie rukte met zestien eenheden van grenswachten uit naar het gebied.

Ongeveer 30 procent van de ruim 77.000 inwoners van Lod is van Arabische afkomst. Het is een van meerdere Israëlische steden met een groot aantal Arabische inwoners. Ook in andere dergelijke steden, zoals Acre, Wadi Ara en Jisr A-zarca zijn rellen uitgebroken. In deze drie steden zijn tot nu toe in totaal acht mensen gearresteerd.

Veiligheidsraad weer bijeen

Wennesland zal woensdag de Veiligheidsraad achter gesloten deuren inlichten over de situatie. De spoedvergadering komt op verzoek van Tunesië, Noorwegen en China. Een eerste vergadering maandag, ook op verzoek van Tunesië, ging uiteen zonder gemeenschappelijke verklaring van de vijftien leden van de Veiligheidsraad, omdat de VS ‘in dit stadium’ het voorstel van Noorwegen niet wil goedkeuren.

In het Noorse voorstel, dat persbureau AFP kon inzien, stond - zonder het geweld te veroordelen - een oproep van de Veiligheidsraad aan Israël ‘om de kolonisatieactiviteiten, de vernielingen en de huisuitzettingen tegenover de Palestijnen stop te zetten, inclusief in Oost-Jeruzalem’. De tekst riep beide partijen ook op ‘om geen unilaterale maatregelen te nemen die de spanningen vergroten en de levensvatbaarheid van de Tweestatenoplossing ondermijnen’ en vroeg ook om terughoudendheid en het vermijden van provocaties, met respect voor ‘de historische status-quo in de heilige plaatsen’.

De woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Ned Price, zei dinsdag niet of de VS nu wel akkoord zouden gaan met een verklaring vanuit de Veiligheidsraad. “We willen maatregelen zien, of die nu komen van de Israëlische overheid, de Palestijnse Autoriteit of de VN-Veiligheidsraad, die niet leiden tot provocaties of een escalatie, maar tot een de-escalatie.”

VN-secretaris-generaal Antonio Guterres stelde dinsdag eveneens in een persbericht dat de escalatie tussen de Israëliërs en de Palestijnen ‘meteen moet stoppen’.

Een lid van de Israëlische veiligheidstroepen probeert een man te kalmeren in de stad Holon, nabij Tel Aviv, nadat vanuit de Gazastrook raketten werden afgevuurd. Beeld AFP
Een lid van de Israëlische veiligheidstroepen probeert een man te kalmeren in de stad Holon, nabij Tel Aviv, nadat vanuit de Gazastrook raketten werden afgevuurd.Beeld AFP
Bij de raketaanval op Tel Aviv door Hamas gingen ook auto's in vlammen op. Beeld AFP
Bij de raketaanval op Tel Aviv door Hamas gingen ook auto's in vlammen op.Beeld AFP
Israëlische troepen leveren slag met Palestijnse protestanten in de stad Hebron. Beeld EPA
Israëlische troepen leveren slag met Palestijnse protestanten in de stad Hebron.Beeld EPA

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden