Nieuws

VN-chef: Israël mogelijk schuldig aan oorlogsmisdaden

Israël heeft zich met zijn recente luchtaanvallen op de Gazastrook mogelijk schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden, aldus VN-mensenrechtencommissaris Michelle Bachelet. Ze zegt geen bewijzen te hebben gezien dat de als doelwit aangemerkte gebouwen werden gebruikt voor militaire doeleinden en de aanvallen dus niet bewust op burgers gericht hoeven te zijn geweest.

Het Parool
Een Palestijnse jongen loopt langs verwoeste huizen na Israëlische luchtaanvallen.   Beeld REUTERS
Een Palestijnse jongen loopt langs verwoeste huizen na Israëlische luchtaanvallen.Beeld REUTERS

Bachelet uitte haar zorgen over de recente escalaties in de Gazastrook en Israël in een zitting van de VN-mensenrechtenraad. Hamas, de militante groepering die de Gazastrook beheerst, en Israël voerden gedurende anderhalve week via de lucht aanvallen op elkaar uit totdat er op 21 mei een wapenstilstand werd overeengekomen.

De raad stemde voor een internationaal onderzoek naar misdaden in het recente conflict, met 24 landen voor, 9 tegen en 14 onthoudingen. Ook wordt een onderzoek ingesteld naar ‘systematische’ misstanden in zowel Israël als de Palestijnse gebieden. Daarin worden ook de achterliggende oorzaken onderzocht.

Het onderzoek moet zich richten op het vaststellen van feiten, het verzamelen van bewijsmateriaal voor rechtszaken en het identificeren van daders. De Israëlische ambassadeur bij de VN in Genève had scherpe kritiek op het besluit, dat volgens haar niets met mensenrechten heeft te maken. Israël zal dan ook geen medewerking verlenen. De Verenigde Staten lieten weten het besluit diep te betreuren. Het zou de recent geboekte vooruitgang in gevaar brengen.

Veel burgerslachtoffers

Volgens Bachelet kunnen de Israëlische aanvallen als oorlogsmisdaden worden beschouwd als blijkt dat er geen onderscheid is gemaakt tussen de andere strijdende partij en burgers, en als de luchtaanvallen een buitensporige impact hebben gehad op burgers en hun eigendommen.

Er zijn in de Gazastrook volgens de commissaris veel burgerslachtoffers gevallen en er is ook grote schade ontstaan aan onder meer woningen, gezondheidsinstellingen en mediakantoren. “Ondanks dat Israël claimt dat in deze gebouwen gewapende groeperingen zaten of dat de gebouwen voor militaire doeleinden werden gebruikt, hebben wij nog geen bewijs gezien.”

Bachelet wijst erop dat Israël het recht heeft om zichzelf te verdedigen, maar benadrukt ook dat de Palestijnen dezelfde rechten hebben. De commissaris uitte ook kritiek op Hamas en andere militante groeperingen, omdat zij raketten willekeurig hebben afgevuurd.

De elf dagen durende aanvallen hadden vooral grote gevolgen voor de inwoners van de Gazastrook, waar de schade het grootst is. Er zijn naar schatting 74.000 mensen ontheemd geraakt. Volgens de lokale autoriteiten zijn er 253 doden, onder wie 66 kinderen, gevallen door de acties van de Israëlische strijdkrachten. In Israël is melding gedaan van twaalf doden, onder wie twee minderjarigen.

Huisuitzettingen

De directe aanleiding voor de recente vijandelijkheden was de dreigende uitzetting van Palestijnse huishoudens uit hun huizen in de Arabische wijk Sheikh Jarrah in Oost-Jeruzalem. Hun woningen zouden dan zoals vaker in de bezette gebieden in bezit komen van Joodse kolonisten.

Na onlusten in Oost-Jeruzalem besloten Hamas, zijn al-Aqsa-brigades en andere militanten in de Gazastrook massaal raketten op Israël af te vuren. Die veroorzaakten weliswaar paniek, maar werden veelal uit de lucht geplukt door de luchtverdediging. Het Israëlische leger bombardeerde de Gazastrook en heeft naar eigen zeggen grote schade toegebracht aan het tunnelnetwerk en andere infrastructuur van Hamas.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden