Het is nog niet duidelijk of door de branden doden of gewonden zijn gevallen.

Vluchtelingenkamp op Lesbos verwoest na brand

Het is nog niet duidelijk of door de branden doden of gewonden zijn gevallen.Beeld AP

Het beruchte vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos is dinsdagnacht afgebrand. De duizenden bewoners zijn in veiligheid gebracht, maar waar moeten zij nu naartoe?

Tom Kieft

Jarenlang trokken mensenrechtenorganisaties aan de bel over de inhumane omstandigheden in vluchtelingenkamp Moria. Net zo lang werd gewaarschuwd dat het haast onvermijdelijk was dat het een keer helemaal mis zou gaan op het kamp. Vannacht was het zover.

“De tijdbom is ontploft,” aldus Macro Sandrone, de projectcoördinator van Artsen zonder Grenzen op Lesbos, vandaag tegen de Britse omroep BBC.

Het grootste vluchtelingenkamp van Europa is vrijwel geheel in as gelegd, nadat er dinsdagnacht meerdere grote branden waren uitgebroken. De brandweer was de hele nacht bezig met blussen in het overvolle kamp, waarin zo’n 13.000 immigranten werden ondergebracht – ruim vijf keer meer dan de faciliteiten aan kunnen.

Gebied afgezet

Alle bewoners zijn in veiligheid gebracht, heeft de politie gemeld. Volgens persbureau AP is de oproerpolitie vanochtend opgetrommeld om de omgeving rondom het kamp af te zetten, zodat de vluchtelingen geen nabijgelegen dorpen kunnen bereiken.

Zover bekend is geen enkele bewoner gewond geraakt, maar volgens de brandweer had een aantal mensen door het inademen van rook wel last van ademhalingsproblemen.

Hoe en waar de ruim tienduizend bewoners van het kamp nu opgevangen moeten worden, belooft een nieuw hoofdpijndossier te worden. De Europese Commissie heeft woensdagochtend toegezegd geld te sturen naar Griekenland om vierhonderd kinderen en tieners die zonder familie in het kamp leefden direct naar het vaste land over te brengen. Ook financiert het dagelijks bestuur van de EU hun nieuwe verblijf aldaar.

De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis hield vanochtend een buitengewone interministe­riële bijeenkomst in Athene om de situatie te ­beoordelen. Daar zou hij beslissen over maatregelen die nodig zijn om de situatie het hoofd te bieden.

De Griekse autoriteiten hebben nog geen uitspraken gedaan over de oorzaak van de branden, maar daarover doen meerdere verhalen de ronde. Zo zeiden bewoners van het vluchtelingenkamp tegen het Duitse persbureau DPA dat Griekse eilandbewoners de brand hadden aangestoken.

‘Hel op aarde’

Een andere lezing is dat juist bewoners van het kamp de branden hadden gesticht, uit onvrede met de nieuwe coronamaatregelen. Er heerste de hele dag al onrust in het kamp. Ook werd er dinsdagmiddag geprotesteerd tegen de lockdown die sinds vorige week donderdag van kracht was, nadat bij 35 bewoners het virus was vastgesteld. Brandweerlieden bevestigden wel dat ze op ‘verzet’ stuitten van migranten bij het blussen van de branden.

Moria heeft vanwege de erbarmelijke omstandigheden waarin de vluchtelingen leven bijnamen gekregen als ‘de jungle’, ‘de hel op aarde’, en ook ‘de schandvlek van Europa’. Het is een van meerdere kampen op Lesbos, dat nabij de Turkse kust ligt, die moeten gelden als tijdelijke verblijfplaatsen voor immigranten. Als onderdeel van de Turkijedeal - die voorschrijft dat de Turken in ruil voor 6 miljard euro vluchtelingen zou tegenhouden - is het de afspraak dat de ‘goedgekeurde’ asielzoekers uiteindelijk onder EU-landen verdeeld worden. Dat dat nauwelijks gebeurt, is een voortdurende bron van spanning tussen de EU-lidstaten en Griekenland.

Kaag geeft miljoen euro noodhulp aan Griekenland

Het kabinet geeft na de brand in het vluchtelingenkamp Moria op Lesbos een miljoen euro noodhulp aan Griekenland. Daarmee moeten volgens minister Sigrid Kaag (Ontwikkelingssamenwerking) onder meer vluchtelingen worden opgevangen. Verder is het bestemd voor voedsel en medische hulp.

“We zijn solidair met de vluchtelingen en migranten en met de Grieken. Het is vreselijk dat zovelen in het opvangkamp, waar de omstandigheden al zo dramatisch waren, zijn getroffen door de branden. Onze prioriteit is nu om menswaardige opvang te bieden,” aldus de bewindsvrouw. Over de precieze inzet van het geld wordt nog overlegd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden