Vloedgolf verrast Duits verzorgingshuis: 12 mensen met zware beperkingen verdronken

In het Duitse plaatsje Sinzig in de zwaar getroffen regio Ahrweiler blijken twaalf bewoners van een verzorgingshuis voor mensen met een beperking te zijn verdronken. Ze werden in hun slaap verrast door het wassende water.

Het Parool
Grote delen van onder andere de Duitse Ahrweiler werden opgeschrikt door de enorme regenval en de waterstromen die daarop volgden Beeld EPA
Grote delen van onder andere de Duitse Ahrweiler werden opgeschrikt door de enorme regenval en de waterstromen die daarop volgdenBeeld EPA

De begane grond van de instelling liep in de nacht van woensdag op donderdag zo snel en met zo’n kracht vol water dat de twaalf bewoners geen enkele kans hadden, verklaarde een woordvoerder tegenover Duitse media.

Een nachtwaker die in een naburig gebouw van het verzorgingshuis verbleef, wilde juist naar de bewuste afdeling gaan om de twaalf te evacueren na een verzoek daartoe van de brandweer maar werd eveneens verrast door de vloedgolf. Hij kon niet meer wegkomen en kon geen hulp bieden. “Het personeel is geschokt, verbijsterd en oneindig verdrietig,” aldus de zegsman.

Opgesloten

De 23 bewoners van de eerste verdieping van het verzorgingshuis zaten urenlang opgesloten. Ze zijn inmiddels uit hun benarde situatie bevrijd. Een deel van hen is ondergebracht bij familie, de rest in een leegstaand hotel.

In het district Ahrweiler werden donderdag nog 1300 mensen als vermist aangemerkt omdat ze onbereikbaar zijn. Het mobiele telefoonnetwerk ligt plat en velen verlieten hals over kop hun woning. Deelstaatminister van Binnenlandse Zaken Roger Lewnetz sprak vrijdagmorgen van ‘ongeveer 100 vermisten’.

In Rijnland-Palts is het dodental als gevolg van de overstromingen inmiddels opgelopen tot 63, verklaarde minister-president Malu Dreyer aan het begin van de middag. Ze vreest nog meer doden. In de eveneens zwaar getroffen deelstaat Noordrijn-Westfalen staat de teller op minstens 43.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden