Nieuws

Vlaanderen blokkeert TikTok bij overheidspersoneel

Vlaanderen blokkeert uit veiligheidsoverwegingen met onmiddellijke ingang de toegang tot de Chinese app TikTok op computers en smartphones van zijn overheidspersoneel.

Het Parool
null Beeld AFP
Beeld AFP

Het is belangrijk dat alle medewerkers bij de overheid zich bewust zijn van de risico’s die het gebruik van de app met zich meebrengt, aldus de autoriteiten.

De Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur roept lokale besturen op hetzelfde te doen en TikTok te verbieden op de werktelefoons van hun personeelsleden. Onlangs deed de Belgische minister van Justitie een vergelijkbare oproep voor het landelijke overheidspersoneel.

Eerder waren op Europees niveau al stappen gezet tegen de populaire app uit vrees dat de Chinese overheid die gebruikt om informatie te vergaren. De Europese Commissie mailde eind februari naar alle EU-ambtenaren het verzoek TikTok zo snel mogelijk te verwijderen van hun werktelefoons, en het Europees Parlement heeft dat niet lang daarna verplicht gesteld.

In Nederland wil een meerderheid van de Tweede Kamer een TikTok-verbod op de werktelefoons van rijksambtenaren. Ook de Amsterdamse takken van D66 en Volt pleiten voor een verbod voor Amsterdamse ambtenaren.

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister naar onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad:

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden