Plus

Visser bekent moord op journalist Phillips en Braziliaanse activist Pereira

Een zoektocht van tien dagen komt ten einde nu een verdachte heeft bekend de vermiste Britse journalist Dom Phillips en de Braziliaanse activist Bruno Pereira te hebben vermoord in het Braziliaanse Amazoneregenwoud. Ook zijn menselijke resten gevonden.

Tom Kieft
Een lid van de APIB, een belangenorganisatie voor Braziliaanse inheemse volkeren houdt een bord vast met de portretten  van Dom Phillips en Bruno Pereira tijdens een protestbijeenkomst in Brussel. Beeld Johanna Geron/REUTERS
Een lid van de APIB, een belangenorganisatie voor Braziliaanse inheemse volkeren houdt een bord vast met de portretten van Dom Phillips en Bruno Pereira tijdens een protestbijeenkomst in Brussel.Beeld Johanna Geron/REUTERS

Het laatste sprankje hoop dat de Britse journalist Dom Phillips (57) en de Braziliaanse onderzoeker en activist Bruno Pereira (41) nog levend gevonden zouden kunnen worden lijkt te zijn vervlogen. Een verdachte, die al sinds het begin van de zoektocht in het vizier van de politie was, heeft bekend hen te hebben vermoord. Hij heeft de politie volgens Braziliaanse media ook naar de plaats delict in het Amazonewoud geleid, waar menselijke resten zijn gevonden. Forensisch onderzoek moet nog uitwijzen dat het gaat om de twee.

“Hoewel we de definitieve bevestiging nog afwachten, brengt deze tragische ontwikkeling een einde aan de kwelling om niet te weten waar Dom en Bruno zijn,” zei Alessandra Sampaio, de vrouw van Phillips, in een verklaring na de vondst. “Vandaag beginnen we ook aan onze zoektocht naar gerechtigheid.”

Phillips en Pereira verdwenen op 5 juni, toen ze in een boot op weg waren naar Atalaia do Norte, een stad in het westen van de Braziliaanse deelstaat Amazonas. Ze kwamen terug van een reportage in het regenwoud.

Grimmige vondst

Twee weken lang werd met man en macht gezocht naar de twee mannen. Aanvankelijk in het kader van een ‘gewone’ vermissingszaak, maar na een grimmige vondst beschouwde de Braziliaanse politie de operatie als een moordonderzoek. Naast een aantal persoonlijke spullen van de mannen, zoals een rugtas, een laptop en kleren, werd tijdens een zoektocht vorige week ook een menselijke maag gevonden. Dna-onderzoek moet nog aanwijzen of die van een van de twee vermiste mannen is.

Voor die vondst was Amarildo da Costa de Oliveira al opgepakt. De visser, die donderdag bekende de mannen te hebben vermoord, was op 7 juli gearresteerd. Dat gebeurde nadat getuigen hadden gemeld hoe hij de twee een dag eerder met een geweer had bedreigd en de dag erna met een boot de mannen achterna was gevaren. Op zijn boot was ook bloed aangetroffen.

Deze week werd zijn broer Oseney opgepakt voor betrokkenheid bij de moord, maar die blijft stellig ontkennen daar iets te maken te hebben gehad. Justitie zei ook nog op zoek te zijn naar een andere verdachte.

Illegale visvangst

Waarom Da Costa de Oliveira de twee mannen heeft vermoord is nog niet bekend, maar internationale media wijzen erop dat het waarschijnlijk te maken heeft gehad met de illegale visvangst in de regio. De Britse journalist, die onder andere voor The Guardian en The Washington Post had geschreven, was bezig aan een boek over de regio en de illegale mijnbouw en visvangst aldaar.

Belangrijker nog: Pereria stond bekend als dé expert op het gebied van geïsoleerde volkeren in de Amazone én als luis in de pels van illegale exploitanten van het gebied. Hij streed al jaren tegen de illegale mijnbouw en visvangst in de Amazones, eerst als ambtenaar, later als activist.

De illegale exploitatie van het Amazonewoud heeft een vlucht genomen onder het bewind van de extreemrechtse president Jair Bolsonaro, die voorstander is van de economische ontginning van het moeilijk te bereiken gebied in het noorden van het land, ten koste van het regenwoud en het leefgebied van de inheemse volken.

Univaja

Pereira werd in 2019 ontslagen als ambtenaar, nadat hij had geholpen bij het ontmantelen van een illegale mijn. Daarop zette hij zijn strijd voort bij Univaja, een organisatie die opkomt voor de rechten van inheemse bewoners van de Javaridelta, het gebied waar de twee vermist raakten.

Door zijn werkzaamheden was Pereira geliefd onder inheemse gemeenschappen, maar maakte hij onder illegale vissers en mijnbouwers vele vijanden. Volgens zijn advocaat Eliesio da Silva Vargas Marubo werd hij met grote regelmaat met de dood bedreigd.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden