Viroloog: ‘Over een maand of 4 is er een vaccin voor corona’

Kiest Nederland de goede aanpak nu het coronavirus zich snel verspreidt? En hoe groot is de dreiging? Viroloog Marion Koopmans, lid van het expertcomité dat de WHO adviseert over de bestrijding van het virus, geeft uitleg.

null Beeld EPA
Beeld EPA

Waar staan we? Is de epidemie nog steeds beperkt of duiden de cijfers (9692 besmettingen, 213 doden in China) inmiddels toch op een ongecontroleerde uitbraak?

“De besmettingsaantallen stijgen snel, dus de uitbraak is zeker nog niet onder controle. Er zit wat achterstand in de cijfers: bij de nieuwe patiënten die nu bekend worden, is al eerder materiaal afgenomen. We lopen dus een tijdje achter de feiten aan. In Wuhan, de stad waar het virus uitbrak, zijn stevige quarantainemaatregelen genomen. Je zou verwachten dat het aantal besmettingen daar gaat afnemen. De grote vraag is dan hoe ver het virus zich heeft verspreid in de rest van China.”

Het aantal besmettingen overtreft inmiddels dat van sars destijds. Wat ­betekent dat?

“In elk geval dat dit een grote, lastige uitbraak is. Vergeleken met sars en mers lijkt deze uitbraak vooralsnog de minst ernstige: sars was in 2003 dodelijker (ruim 770 doden op ruim 8000 besmettingen, red.) en besmettelijker: één patiënt besmette ge­middeld drie anderen, terwijl dat bij het nieuwe coronavirus waarschijnlijk zo’n 2,5 is. Vergelijk je dit virus echter met andere infecties, zoals de beruchte Spaanse griep in 1918, dan is het wel dodelijker: het sterftepercentage ligt rond 3 procent, tegenover 2 procent bij de Spaanse griep. Het is dus heel belangrijk dat we zorgen dat deze uitbraak wél wordt beteugeld.”

Van de eerste groep besmette patiënten was bijna de helft (20 van de 41) onder de 45 jaar, blijkt uit onderzoek dat is gepubliceerd in het gezaghebbende medische tijdschrift The Lancet. Het beeld was toch dat de ziekte vooral ouderen treft?

“Dat klopt ook, als je kijkt naar de sterftecijfers. Oudere patiënten belanden vaker op de intensive care en overlijden er vaker aan. Opvallend is verder dat de ziekte naar verhouding erg weinig voorkomt bij kinderen en jongeren, terwijl je bij gewone verkoudheidsvirussen juist bij kinderen altijd een hoge piek ziet.”

Uit die studie blijkt ook dat het eerste geval al van 1 december dateert en niet terug te leiden is tot de verdachte markt in Wuhan, die 1 januari is gesloten. Kennelijk waarde het virus al eerder en langer rond dan we dachten. Maakt dat het probleem groter?

“Nee, die conclusie kun je hieruit niet trekken. Op die markt is zonder enige twijfel iets gebeurd; een groot deel van de gevallen is ernaar terug te leiden. Maar hoe is het virus daar terechtgekomen? De oorspronkelijke bron is nog niet opgespoord. Wellicht is het via een vleermuis in andere dieren terechtgekomen die ook op andere markten zijn verkocht.”

Is er al zicht op een vaccin?

“Daar is de WHO druk mee bezig. Onderzoekers proberen vaccins voor bijvoorbeeld mers, een gerelateerd virus, om te bouwen. Naar verwachting is binnen een maand of vier een vaccin beschikbaar voor mensen. Duurt dat lang? Normaal gesproken kost het ontwikkeltraject van een nieuw vaccin tien jaar.”

Is het slim om alvast mondkapjes te kopen, nu Nederlanders en andere Europeanen uit Wuhan worden geëvacueerd die het virus zouden kunnen meebrengen?

“Nee, op dit moment heeft het ­dragen van mondkapjes geen zin. De evacuatie wordt op een veilige manier gedaan.”

Engeland heeft een negatief reis­advies uitgevaardigd voor China, Nederland alleen voor Hubei (de provincie rond Wuhan). Reageert onze overheid te laks of de Britse te paniekerig?

“Landen gaan uit van dezelfde basisinformatie van de WHO, maar elk land heeft recht op een eigen reactie. In landen met een sterke claim­cultuur, zoals de VS, zie je nu grote krantenkoppen over elke mogelijk besmette patiënt die wordt getest. Dat is in Nederland gelukkig minder het geval, hoewel de opmerkelijk grote media-aandacht voor de uitbraak ook hier voor onrust zorgt.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden