Vijfsterrenbeweging: deal over coalitie met PD

De Italiaanse Vijfsterrenbeweging (M5S) zegt dat er een deal is met de sociaaldemocratische oppositiepartij PD voor de vorming van een nieuwe regering met Giuseppe Conte als premier. Dat liet de protestpartij woensdagavond weten.

ANP
Nicola Zingaretti, de Italiaanse oppositieleider. Beeld EPA
Nicola Zingaretti, de Italiaanse oppositieleider.Beeld EPA

Eerder op de dag zei de Italiaanse oppositieleider Nicola Zingaretti al dat zijn Democratische Partij bereid is een regering te vormen met de Vijfsterrenbeweging onder Conte.

De twee partijen zijn vastbesloten om een ​​coalitie te vormen ondanks jaren van wederzijdse vijandigheid. Ze willen vervroegde verkiezingen voorkomen die in het voordeel zouden uitpakken van de rechtse Lega-partij. Zijn leider Matteo Salvini liet de vorige coalitie met de Vijfsterrenbeweging eerder deze maand klappen.

Het is nu aan president Sergio Mattarella of hij aan Conte opdracht geeft een nieuwe regering te vormen, de 67ste van Italië sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Topfuncties

Een coalitiepact is echter nog geen uitgemaakte zaak. De Vijfsterren en de PD moeten het nog eens worden over andere topfuncties binnen de regering, waaronder die van de vicepremier, en een gemeenschappelijk beleid formuleren.

Als extra complicatie heeft M5S gezegd dat het de deal met de PD online ter stemming zal voorleggen aan de partijleden. Veel M5S-aanhangers hebben op sociale media ieder ​​pact met de centrumlinkse PD al bij voorbaat verworpen en een ‘ja’-stem kan niet als vanzelfsprekend worden beschouwd.

Salvini hekelt monsterverbond M5S en PD

De leider van de rechts-populistische partij Lega heeft geen goed woord over voor het monsterverbond tussen de centrumlinkse PD en protestpartij Vijfsterrenbeweging (M5S). Matteo Salvini klaagde dat de ‘haat’ jegens zijn partij het enige bindmiddel is in die politieke alliantie.

PD en M5S rolden eerder nog vechtend over straat, maar willen nu toch een coalitie vormen. “Dit is de eerste regering die al ruzie maakt voordat ze tot stand is gekomen,” zei Salvini na een ontmoeting met president Sergio Mattarella. “Deze regering is op last van de G7 bedacht in Biarritz.”

Salvini heeft zelf de hand in de huidige politieke crisis in Italië. Zijn Lega was de kleinere coalitiepartner van M5S, maar trok de stekker uit die samenwerking. De rechts-populistische partij deed het goed in de peilingen en Salvini stuurde aan op nieuwe verkiezingen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden