Vierde verdachte (21) rond ontvoeringspoging Vlaamse minister opgepakt in Den Haag

De politie heeft in Den Haag een vierde verdachte opgepakt rond een ontvoeringspoging van de Vlaamse minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD). Het gaat om een 21-jarige man. Zaterdag werden al drie Nederlanders in Den Haag en Leidschendam opgepakt.

Het Parool
Minister van Justitie Van Quickenborne. Beeld BELGA
Minister van Justitie Van Quickenborne.Beeld BELGA

De man werd rond 15.00 uur opgepakt op straat in Den Haag. De Belgische politie had de drie andere verdachten (20, 29 en 48 jaar) gevolgd van het huis van Van Quickenborne tot aan de Nederlandse grens. Bij het huis hadden ze ook een auto achtergelaten. Daarin zijn volgens Belgische media een automatisch geweer en flessen met benzine gevonden.

Volgens de bewindsman ging het om een ontvoeringspoging. Dat zegt hij zelf in een videoboodschap die zaterdagavond is verschenen. Eerder op de dag had Van Quickenborne al via Facebook gemeld dat de veiligheidsdiensten snel en professioneel hadden ingegrepen tegen een dreiging aan zijn adres.

“Het gaat om een dreiging die gericht was tegen mijzelf als minister van Justitie en niemand anders. Er is snel ingegrepen en verdachten werden gearresteerd. Uit voorzorg word ik voorlopig onder strikte beveiliging geplaatst en zal ik de komende dagen niet kunnen deelnemen aan enkele geplande activiteiten. Aangenaam is het niet, maar wel begrijpelijk.”

‘Drugsbaronnen’

Drugscriminelen zouden Van Quickenborne, die tevens vicepremier is, dan willen ruilen tegen een gevangenzittende collega, aldus de VRT. Volgens de zender houdt de politie er rekening mee dat de opdrachtgevers ‘drugsbaronnen in het buitenland’ zijn.

Van Quickenborne zelf legt ook de link met de criminaliteit. “Laat mij duidelijk zijn: de mensen die hierachter zitten, bereiken het tegenovergestelde van wat ze beogen. Het sterkt mij in de overtuiging dat we moeten blijven strijden. De criminelen voelen zich in het nauw gedreven. Dat gevoel is terecht. Want we zullen de strijd tegen de georganiseerde misdaad blijven voeren, met meer mankracht en middelen dan vroeger.”

Tien Nederlanders vast

Bekend is dat afgelopen tijd meerdere Nederlanders zijn opgepakt in verband met meerdere aanslagen in het Belgische drugsmilieu. Met name in Antwerpen zijn de afgelopen tijd meerdere keren Nederlanders of auto’s met Nederlands kenteken betrokken geweest bij ontploffingen of bedreigingen. Woensdagavond nog werden twee Nederlanders van 19 en 20 jaar oud opgepakt nadat een woning in het Antwerpse Berchem werd beschoten.

Op dit moment zijn in de verschillende onderzoeken rond dit druggerelateerde geweld sinds juni van dit jaar dertien mensen aangehouden. Nog eens vier minderjarigen staan onder toezicht. Door een samenwerking met de Belgische autoriteiten konden, nog voor dit nieuwste incident, tien verdachten in Nederland worden gearresteerd. Eerder deze week werden nog drie mannen overgeleverd aan België.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden