PlusAchtergond

Verzet tegen plan Trump om troepen terug te trekken uit Midden-Oosten en Afghanistan

President Trump wil op korte termijn de militaire aanwezigheid van de VS in het Midden-Oosten, Afrika en Afghanistan verder afschalen om alsnog een verkiezingsbelofte in te lossen. Hij oogst daarmee gevoelige kritiek uit zijn partij.

Tom Kieft
Amerikaanse militairen in Irak. Beeld AP
Amerikaanse militairen in Irak.Beeld AP

Met het einde van zijn machtsperiode in zicht – hoewel het staatshoofd nog altijd volhoudt dat hij ook volgend jaar het land nog zal leiden – zou president Donald Trump van plan zijn de Amerikaanse militaire aanwezigheid in het Midden-Oosten en Afrika drastisch af te schalen. Amerikaanse media melden dat halverwege januari, enkele dagen voordat Joe Biden als president van de VS wordt beëdigd, het aantal Amerikaanse militairen in Afghanistan, volgens bronnen in het Pentagon wordt gehalveerd tot 2500. Uit Irak keren tegen die tijd 500 van de 3000 soldaten naar huis terug.

Dappere mannen en vrouwen

Trump lijkt met het plan op de valreep nog werk te willen maken van het in elk geval ten dele inwilligen van een van zijn belangrijkste verkiezingsbeloftes: het stoppen met de volgens hem nutteloze en peperdure buitenlandse militaire operaties in het Midden-Oosten en Afrika. Deze zomer werd de Amerikaanse troepenmacht in Irak al gehalveerd. De VS is eerder dit jaar begonnen met het terugtrekken van troepen uit Afghanistan als onderdeel van een vredesovereenkomst met de Taliban. Volgens The New York Times wil Trump ook Amerikaanse troepen uit Somalië terugtrekken.

De Amerikaanse president beloofde in oktober voor kerst ‘alle dappere mannen en vrouwen’ uit Afghanistan terug te halen, maar voor zulke rigoureuze plannen geniet Trump weinig steun.

Ook nu zorgen de plannen van de president voor onvrede, onder meer onder zijn eigen medestanders. De Republikeinse Senaatsleider Mitch McConnell, die geldt een van Trumps belangrijkste steunen in diens strijd tegen de verkiezingsuitslag, waarschuwde gisteren dat een te snelle terugtrekking van Amerikaanse troepen ‘terroristen’ in het gebied in de kaart zal spelen. “Zij willen niets liever dan dat wij als de machtigste macht als een kind onze bal oppakken en naar huis gaan.”

Ontslag defenisieminister

McConnell is lang niet de enige Republikeinse prominent die zich openlijk verzet tegen het terughalen van de troepen uit het Midden-Oosten en Afghanistan. Een te overhaaste terugtrekking zou volgens critici catastrofale gevolgen kunnen hebben. Zo wordt de opmars van IS toegeschreven aan het machtsvacuüm dat ontstond nadat de VS zich in 2011 terugtrok uit Irak.

Kritiek op deze ambitie van Trump was naar verluidt ook de aanleiding voor het ontslag van defensieminister Mark Esper vorige week. Esper, die al vaker met de president overhoop lag, had in een memo aan het Witte Huis aanbevolen af te zien van een versnelde terugtrekking uit het gebied. Trump verving daarop behalve Esper ook de top van het Pentagon voor een groep nieuwe functionarissen, onder wie felle voorstanders van het beëindigen van de Amerikaanse betrokkenheid in Afghanistan.

Het is onduidelijk of de overgebleven Navobondgenoten en geallieerde troepen in Afghanistan – ongeveer 7000 manschappen die voornamelijk regeringstroepen trainen – zich ook zouden terugtrekken. Tegen The New York Times zeggen Amerikaanse functionarissen te vermoeden dat sommigen landen die militair actief zijn in het land dat waarschijnlijk wel zullen doen, omdat ze afhankelijk zijn van Amerikaans transport en bescherming. Volgens de Nederlandse overheid zijn er nog circa 160 Nederlandse manschappen in Afghanistan.

Aanval op kerncentrale Iran

The New York Times berichtte gisteren dat de Amerikaanse president zich recent over nog een militaire operatie heeft gebogen. In tegenstelling tot zijn plannen in Afghanistan en Irak, zou Trump afgelopen donderdag juist een aanval op Iran hebben overwogen. Het beoogde doelwit was een nucleaire centrale die wordt gebruikt om uranium te verrijken. Na overleg met zijn nationale veiligheidsadviseurs, vicepresident Mike Pence en minister Mike Pompeo (Buitenlandse Zaken) had de president besloten ervan af te zien, zegt een functionaris tegen de krant. Trump vaart al zijn hele presidentschap een harde koers ten opzichte van Iran, maar een aanval zou haaks staan op het imago van ‘de vredelievende president’ dat Trump ook maar al te graag uitdraagt.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden