Vermoorde Maltese journalist werd maandenlang geschaduwd

Voordat de Maltese journalist Daphne Caruana Galizia twee jaar geleden om het leven kwam bij een bomaanslag, is ze maandenlang geschaduwd door haar moordenaars, die 150.000 euro verdienden aan de klus.

Onderzoek van de Maltese politie nadat journalist Daphne Caruana Galizia door een bom in haar auto om het leven kwam. Beeld EPA
Onderzoek van de Maltese politie nadat journalist Daphne Caruana Galizia door een bom in haar auto om het leven kwam.Beeld EPA

Het Britse persbureau Reuters heeft verklaringen in handen gekregen van een van de uitvoerders van de politieke moord. In eerste instantie was het de bedoeling dat Caruana Galizia zou worden doodgeschoten met een automatisch wapen.

Huurmoordenaars hingen rond bij haar huis en stelden vast dat de onderzoeksjournalist vaak dicht bij een bepaald raam zat te werken op haar laptop en zo een ideaal doelwit om op te schieten. Caruana Galizia en haar familie werden ook gevolgd en bespioneerd op een feestje in een hotel buiten de hoofdstad Valetta.

Na lang wikken en wegen werd ­besloten dat het toch effectiever was Caruana Galizia’s auto op te blazen. Een dag voordat ze om het leven kwam, werd de bom in haar voertuig geplaatst. Via een sms’je werd het ­explosief op afstand tot ontploffing gebracht.

Eindverantwoordelijk

De nieuwsstroom over de huiveringwekkende aanslag kwam dit weekend op gang toen de puissant rijke zakenman Yorgen Fenech werd gearresteerd. Dat gebeurde aan boord van een jacht waarmee hij in het holst van de nacht Malta probeerde te ontvluchten. Hij wordt door justitie op het eiland gezien als betrokkene bij de moord, hoewel zijn precieze aandeel nog niet duidelijk is. De krant Malta Today ziet in hem de opdrachtgever, maar Malta Times en persbureau Reuters gaan nog niet zover. Wat in elk geval wel duidelijk is, is dat de regering zenuwachtig wordt van de inhoud van de verhoren van Fenech tot nu toe.

Via zijn advocaat is naar buiten gesijpeld dat de zakenman bereid is te verklaren over wie eindverantwoordelijk is voor de moord op Caru­ana Galizia, die een populair blog bijhield over corruptie in de Maltese politiek en het bedrijfsleven.

Fenechs advocaat heeft president George Vella geschreven dat zijn cliënt belastend kan verklaren over minister van toerisme Konrad Mizzi, economieminister Chris Cardona en stafchef Keith Schembri. Die laatste is maandag aangehouden en zou door Fenech zijn aangewezen als hoofdverdachte. Schembri is gisteren heengezonden. Fenech wil in ruil voor zijn verklaringen gratie, maar dat verzoek is afgewezen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden