PlusAnalyse

Verkiezingen Israël, maar einde politieke impasse niet in zicht

Voor de vierde keer in twee jaar gaat Israël dinsdag naar de stembus. Premier Netanyahu heeft deze keer niet zo’n sterke uitdager als een jaar geleden. Desondanks lijkt hij met zijn partij wederom geen kansrijke coalitie te kunnen vormen. Nóg een stembusgang ligt voor de hand.

Tom Kieft
Orthodoxe Joden gaan vandaag in de plaats Bnei Brak naar de stembus.    Beeld Menahem Kahana/AFP
Orthodoxe Joden gaan vandaag in de plaats Bnei Brak naar de stembus.Beeld Menahem Kahana/AFP

Voor ze vandaag naar de stembus gaan, kunnen Israëliërs op een terras een kop koffie drinken om te overpeinzen op wie ze gaan stemmen. De economie in Israël is een jaar nadat het land voor het eerst in lockdown is gegaan vrijwel volledig heropend, sinds een ruime meerderheid van alle Israëliërs boven de 16 jaar gevaccineerd is tegen het coronavirus.

Premier Benjamin Netanyahu (71) hoopt bij deze verkiezing de vruchten te kunnen plukken van het feit dat Israël onder zijn leiderschap het voorspoedigste vaccinatieprogramma ter wereld heeft kunnen uitrollen.

Geen meerderheid

Afgaande op de peilingen ligt een herhaling van de drie afgelopen verkiezingen echter voor de hand. Dat wil zeggen: Netanyahu’s Likoedpartij wordt wél de grootste, maar hij zal geen meerderheid van minimaal 61 zetels in de Knesset weten te vormen met zijn gedroomde coalitiepartijen. Voor Netanyahu’s uitdagers zijn de kansen nog veel kleiner. Een einde aan de politieke crisis is nog lang niet in zicht.

Het land wordt intussen al bijna twee jaar zonder begroting geregeerd. Deze verkiezingen werden uitgeroepen nadat in december de kersverse coalitie tussen Netanyahu’s Likoed en die van rivaal Benny Gantz (Blauw en Wit) klapte tijdens overleggen over de begroting. De partijen hadden afgesproken dat Gantz Netanyahu halverwege de kabinetsperiode zou aflossen als premier, maar Netanyahu trok de stekker uit de coalitie voordat de premierswissel kon plaatsvinden.

Netanyahu wordt door zijn critici verweten zijn positie te misbruiken om onder straf uit te komen. Tegen hem loopt een rechtszaak voor corruptie en fraude. Zolang Netanyahu, die het ambt onafgebroken sinds 2009 bekleedt en daarmee de langstzittende Israëlische leider is, in het zadel blijft, is hij onschendbaar.

De wind mee

Maar de premier heeft inmiddels politiek de wind mee en dat is niet alleen te danken aan de Israëlische vaccinatiecampagne. Voor het land in het Midden-Oosten is en blijft veiligheid het belangrijkste thema. Met de de toenadering tussen Israël en meerdere Arabische landen, gerealiseerd met behulp van de VS, heeft Netanyahu zich weer in de kijker kunnen spelen als de sterke man die Israël het beste kan beschermen tegen de dreiging van aartsvijand Iran.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden