De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo wees Iran gisteren aan als dader van de aanslagen.

Plus

Verhoudingen tussen Iran en de VS nog verder op scherp

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo wees Iran gisteren aan als dader van de aanslagen.Beeld AFP

Iran, de Verenigde Staten, de Verenigde Arabische Emiraten en Saoedi-Arabië staan onder hoogspanning na aanslagen op olietankers.

Erik van Zwam en David van Unen

Gerichte aanslagen op twee olietankers in de Golf van Oman nabij Iran en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) hebben gevaarlijke effecten op het wereldtoneel: de oorlogsdreiging neemt toe en de oliehandel loopt gevaar. De aanvallen zijn een dag later nog niet opgeëist.

Wel hebben ze gezorgd voor oplopende spanning tussen landen rondom de Golf: enerzijds Iran en anderzijds Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten.

Ook de verhoudingen tussen Iran en de Verenigde Staten staan sinds dinsdag nog verder op scherp dan ze al stonden. Washington heeft zijn aartsvijand bij monde van minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo beschuldigd van de aanvallen. Dat deed hij op basis van informatie van inlichtingendiensten en de wetenschap dat Iran de volgens hem de middelen in huis heeft een dergelijke aanval uit te voeren.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie onderbouwde de beschuldigingen later met een video, waarop volgens het Pentagon te zien is hoe een boot van de Iraanse Revolutionaire Garde een van de tankers na de explosie nadert en een mijn van de romp van het schip verwijdert. De beelden werden geregistreerd door een Amerikaans patrouillevliegtuig. De Iraanse Revolutionaire Garde is door de regering-Trump in een eerder stadium aangemerkt als terroristische organisatie.

Bedreiging internationale vrede

“Deze aanvallen vormen een bedreiging voor de internationale vrede en veiligheid,” zei Pompeo. “Iran is hiervoor verantwoordelijk.”

Iran sloeg terug door de VS te beschuldigen van het verspreiden van valse informatie en van oorlogszucht. President Hassan Rouhani zei vanochtend dat de Amerikanen met hun militaire aanwezigheid in het Midden-Oosten een serieuze bedreiging vormen voor de vrede in de regio.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken leek via Twitter woensdag een beschuldiging voor de Verenigde Staten, Saoedi-Arabië en de VAE te suggereren, toen hij het in een tweet verdacht noemde dat de twee aangevallen tankers vracht aan boord hadden die bedoeld was voor Japan. Nét nu de premier van dat land Shinzo Abe op werkbezoek was in Teheran, in een vooralsnog vruchteloze poging om te bemiddelen in het conflict met de Amerikanen.

Dat is op scherp komen te staan sinds president Trump het multinationale nucleaire verdrag met Iran heeft opgezegd. Iran beloofde daarin de verrijking van uranium te beperken, zodat er geen kernwapens van gemaakt kunnen worden. Tegenprestatie was de opheffing van de economische sancties tegen het land. Trump vertrouwt Iran niet en trok zich terug uit het verdrag dat zijn voorganger Obama sloot met medewerking van de Europese Unie en Rusland.

Iran heeft inmiddels aangekondigd binnenkort met de verrijking van uranium te beginnen, wat het maken van een kernbom binnen handbereik brengt.

Prijzen over de kop

Duidelijk is dat de aanslagen de wereldwijde oliehandel raken. De prijs van olie steeg woensdag met circa 4 procent om vervolgens weer met 2 procent te dalen. Maritieme organisaties noemen de ontwikkelingen in en om de Straat van Hormuz ‘extreem verontrustend’.

Ruim 20 procent van de wereldwijde olietransporten komt door de zee-engte van 33 kilometer tussen Iran en de VAE, met een doorvaartroute voor olietankers van hooguit drie kilometer breed. Nu er in een maand tijd zes aanslagen op olietankers zijn geweest wordt dit olietransport een risicovolle aangelegenheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden