Plus

Verdriet en woede om kindergraven in Canada: ‘Het is massamoord op inheemse mensen’

De vondst van het inmiddels derde massagraf van inheemse kinderen heeft een oude wond over Canada’s verleden opengereten. ‘We zijn beroofd van onze toekomstige ouderen.’

Tom Kieft
Een wake voor  de slachtoffers op de plek waar een massagraf werd gevonden, een oud school­terrein in Marieval, Saskatchewan.  Beeld AFP
Een wake voor de slachtoffers op de plek waar een massagraf werd gevonden, een oud school­terrein in Marieval, Saskatchewan.Beeld AFP

De vondst van het laatste massagraf was voor Jason Louie persoonlijk. Familieleden van de chief van de Lower Kootenay Band hadden op het voormalig internaat in de Canadese provincie British Colombia gezeten, waar deze week 182 ongemarkeerde graven werden gevonden. Vermoedelijk gaat het om de lichamen van ­inheemse kinderen tussen de 7 en 15 jaar oud.

“Het is verschrikkelijk. We zijn beroofd van onze toekomstige ouderen. Als deze kinderen niet waren omgekomen, hadden ze wijzen of leraren kunnen zijn in onze gemeenschap,” zei Louie in een interview met CBC-radio. “Laten we dit ­noemen wat het is: het is massamoord op ­inheemse mensen.”

Het is nagenoeg zeker dat het niet bij de tragische ontdekking bij de katholieke missieschool in Crankbrook zal blijven. Nadat een maand geleden bij een ander oud-internaat in Kamloops de lichamen van 215 inheemse schoolkinderen waren ontdekt, is vanuit de inheemse Canadese gemeenschappen een zoektocht gestart naar kindermassagraven rondom dergelijke voor­malige kostscholen. Vorige week werden met radartechnologie in de provincie Saskatchewan zeker 750 anonieme graven gevonden bij een voormalige katholieke onderwijsinstelling.

Witte cultuur

Tot ver in de vorige eeuw stonden deze internaten centraal bij het omstreden Canadese beleid om inheemse kinderen te assimileren in de witte cultuur. Van de 19de eeuw tot in de jaren ­zeventig werden meer dan 150.000 inheemse kinderen gedwongen naar deze door de staat gefinancierde christelijke kostscholen gestuurd, waar fysiek en seksueel misbruik wijdverbreid was. Leerlingen kregen lijfstraffen als zij hun moedertaal spraken, kregen andere namen en werden verplicht bekeerd tot het christelijk ­geloof. Volgens een nationale onderzoeks­commissie zouden in deze scholen zeker 4000 kinderen gestorven zijn aan ziekten en andere oorzaken, vele anderen keerden nooit meer ­terug naar hun families. De erfenis van misbruik en isolement wordt vaak aangehaald als een oorzaak van de alomtegenwoordige ­alcohol- en drugsverslavingen in reservaten vandaag de dag.

Leerlingen en staf van de Kamloops Indian Residential School in Kamloops, 1937. Op dit terrein werd een massagraf met 215 kinderlijken gevonden.  Beeld EPA
Leerlingen en staf van de Kamloops Indian Residential School in Kamloops, 1937. Op dit terrein werd een massagraf met 215 kinderlijken gevonden.Beeld EPA

Premier Justin Trudeau is sinds de vondsten onder hernieuwde druk komen te staan werk te maken van het herstellen van het leed dat de ­inheemse bevolking is aangedaan. De regering heeft in 2008 reeds excuses aangeboden voor het omstreden beleid. Premier Trudeau riep de paus vorige week op om dat namens de katholieke kerk ook te doen. De presbyteriaanse kerk, de anglicaanse en de United Church of Canada hebben in het verleden al excuses gemaakt voor het beleid, maar van de katholieke kerk – die ­bijna driekwart van de 130 residentiële scholen runde – is een blijk van spijt nog altijd uitge­bleven.

Met enkel ‘sorry’ is de kous voor veel leden van de Canadese inheemse gemeenschappen echter niet af, zeker niet voordat de regering zich heeft ingespannen om alle aanbevelingen van de Waarheids- en Verzoeningscommissie na te ­leven.

94 aanbevelingen

Die commissie, die door de regering was ingesteld om mensenrechtenschendingen tegen inheemse volkeren in Canada te onderzoeken, kwam in 2015 na zes jaar onderzoek met 94 aanbevelingen. Veertien daarvan zijn voltooid, 23 projecten zijn gaande. Voor het naleven van de overige 57 zijn nog geen aanstalten gemaakt of enkel voorstellen gedaan. Dat geldt bijvoorbeeld voor de aanbeveling om door de overheid gefinancierde confessionele scholen te verplichten ook andere religieuze overtuigingen, waaronder inheemse spirituele, te onderwijzen en om de oververtegenwoordiging van inheemse jongeren in gevangenissen terug te dringen.

De leider van de Nieuwe Democratische Partij, Jagmeet Singh, riep de regering van Trudeau op in actie te komen. “Inheemse mensen verdienen meer dan woorden en beloften,” zei Singh. “Deze gruwelijke ontdekkingen maken het ­onmiskenbaar duidelijk: de federale regering heeft gefaald en blijft de First Nations-, Inuit- en Métisgemeenschappen teleurstellen.”

Dag van reflectie

De woede en ontsteltenis om de vondsten resoneren ook buiten de inheemse gemeenschappen en de politiek. In aanloop naar Canada Day, afgelopen donderdag, werd via sociale media onder de hashtag #CancelCanadaDay massaal gepleit voor een boycot van de nationale feestdag, die de stichting van de Canadese Confederatie in 1868 viert. Premier Trudeau riep op tot een dag van ‘reflectie’ en in een aantal gemeenten werd besloten de festiviteiten in­getogen te houden. Ook werden in meerdere steden grote protestmarsen gehouden.

De uitingen van onvrede gingen hier en daar echter verder. Sinds de ontdekking van de ongemarkeerde graven op bij de voormalige woonscholen zijn er in heel Canada in zeven kerken branden uitgebroken, die volgens de politie vermoedelijk zijn aangestoken. Tijdens Canada Day zijn in Calgary volgens de autoriteiten nog eens zeker tien kerken gevandaliseerd en beklad met verf. Ook werden door demonstranten in Winnipeg beelden van koningin Victoria en Elizabeth – in de ogen van activisten symbolen van de koloniale geschiedenis van het land – van hun sokkel getrokken.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden