Dit gebeurde vannacht

Verdedigers Marioepol mogelijk voor Russische rechter ‘wegens oorlogsmisdaden’

Russische media melden dat parlementariërs in het Russische parlement, de Doema, steun zoeken voor een wetswijziging die de ‘Oekraïense nazi’s’ zou uitsluiten van een toekomstige ruil met Russische krijgsgevangenen.

Bob van Huët
Een Oekraïense militair die zich heeft overgegeven bij de staalfabriek in Marioepol wacht in een bus op zijn evacuatie. Beeld AP
Een Oekraïense militair die zich heeft overgegeven bij de staalfabriek in Marioepol wacht in een bus op zijn evacuatie.Beeld AP

Het Russische ministerie van Defensie meldde gisteravond dat 265 Oekraïense strijders zich hadden overgegeven bij de staalfabriek van Azovstal, waaronder 51 die ernstig gewond waren en behandeld zouden worden in Novoazovsk, dat ligt in de pro-Russische provincie Donetsk.

Er gaan in Moskou steeds meer stemmen op voor berechting en zelfs de doodstraf voor de strijders uit Marioepol. “Het zijn oorlogsmisdadigers en we moeten alles doen om ze voor de rechter te krijgen,” aldus parlementsvoorzitter Vjatsjeslav Volodin.

Met name leden van het extreemrechtse Azov-bataljon, dat standhield in de staalfabriek, verdienen straf volgens commentatoren op de Russische staatstelevisie. Dat kan moeilijk anders volgens het Russische verhaal want het waren immers deze ‘nazi’s’ die Rusland zouden hebben bedreigd en een belangrijke reden waren voor de ‘speciale militaire operatie’ in Oekraïne.

Russische oorlogsmisdaden

De Amerikaanse regering richtte vannacht een nieuwe eenheid op, die zich exclusief gaat bezighouden met het onderzoeken van Russische oorlogsmisdaden in Oekraïne. Daarover kwamen al vele meldingen binnen, met als dieptepunt de moordpartijen in Boetsja, ten noorden van Kiev. Vandaag moet een gevangen Russische soldaat daar voor de rechter verschijnen op beschuldiging van moord op een Oekraïense burger.

Overigens hebben enkele honderden Oekraïense soldaten in de staalfabriek zich nog steeds niet overgegeven. Of ook zij vandaag zullen capituleren is onduidelijk. Volgens de gezaghebbende Britse militaire expert Robert Lee was het volhouden (82 dagen) van de verdedigers van Azovstal ‘een van de belangrijkste verhalen uit deze oorlog’.

Zwaar beschadigde gebouwen na Russische beschietingen in de regio Saltivka. Beeld REUTERS
Zwaar beschadigde gebouwen na Russische beschietingen in de regio Saltivka.Beeld REUTERS

Burgers gedood

Bij Russische aanvallen in de provincie Donetsk zijn gisteren zeven burgers gedood, aldus de gouverneur van het gebied op zijn Telegram-kanaal. Volgens regionale hulpdiensten zijn acht mensen omgekomen en twaalf gewond geraakt bij een Russische luchtaanval op het dorp Desna in de noordelijke Oekraïense regio Tsjernihiv. Een Russisch dorp in de westelijke provincie Koersk, grenzend aan Oekraïne, kwam onder Oekraïens vuur te liggen, aldus de regionale gouverneur. Er zouden geen gewonden zijn gevallen.

Van de 90 door Amerika aan Oekraïne toegezegde M777-houwitsers worden al 74 ingezet aan het front, meldt het gezaghebbende Amerikaanse blad Foreign Policy. Ondanks de doorgaande artilleriebeschietingen over en weer, zouden Russische troepen de laatste dagen weinig terreinwinst hebben geboekt in de regio Donbas. Britse en Amerikaanse diensten houden dat in de gaten met satellietbeelden.

Wel wordt melding gemaakt van speciale Russische eenheden, waaronder commando’s, die steeds vaker zouden worden ingezet voor nachtelijke grondaanvallen. Oekraïne zou het Westen dringend hebben gevraagd om drones met nachtkijkers om de aanvallen te counteren.

Cannes

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft gisteravond de bezoekers van het filmfestival in Cannes toegesproken. In een videoboodschap die vertoond werd tijdens de openingsavond riep Zelenski de filmwereld op om zich niet stil te houden nu zijn land wordt geconfronteerd met de invasie door Rusland. “We blijven vechten. We hebben geen andere keus dan te blijven vechten voor onze vrijheid,” zei Zelenski onder meer.

Ook zei hij dat films altijd een cruciale rol hebben gespeeld in het verenigen van mensen tegen autoritarisme en wreedheid. Hij verwees in zijn toespraak meerdere keren naar de film The Great Dictator uit 1940, een film van Charlie Chaplin, waarin het naziregime van Adolf Hitler belachelijk werd gemaakt. “De wereld heeft een nieuwe Chaplin nodig die ons laat zien dat cinema niet stil is,” zei Zelenski.

De Oekraïense president Zelenski krijgt applaus na zijn toespraak bij de opening van het filmfestival in Cannes. Beeld ANP / EPA
De Oekraïense president Zelenski krijgt applaus na zijn toespraak bij de opening van het filmfestival in Cannes.Beeld ANP / EPA

De Russische oorlog tegen Oekraïne heeft een keerpunt bereikt, denkt EU-buitenlandchef Josep Borrell. Hij ziet de Oekraïners in de tegenaanval en ‘buitengewone successen’ boeken. Daarom is het des te belangrijker het land van wapens te blijven voorzien en dat zal de EU ook doen, verzekert hij.

De vredesgesprekken tussen Oekraïne en Rusland zijn voorlopig gestopt.

Diplomatieke front

Zweden en Finland, die samen een 1300 kilometer lange grens met Rusland delen, zullen vandaag formeel het Navo-lidmaatschap aanvragen. De Amerikaanse president Joe Biden zal morgen de Zweedse en Finse regeringsleiders in het Witte Huis ontvangen om hun Navo-aanvragen te bespreken. De Amerikanen hebben er alle vertrouwen in dat de alliantie een consensus kan bereiken om hen toe te laten, ondanks de bezwaren van Navo-lid Turkije.

Rusland overweegt ondertussen het lidmaatschap op te zeggen van twee belangrijke organisaties: de Wereld Handels organisatie (WTO) en de Wereld gezondheidsorganisatie (WHO) uit protest tegen de internationale sancties vanwege de oorlog in Oekraïne.

De Duitse minister van Financiën, Christian Lindner, overweegt Russisch staatsbezit in Duitsland in beslag te nemen om de wederopbouw van Oekraïne te financieren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden