PlusNieuws

Verdachte aanslagen Parijs Salah Abdeslam gaf alles op voor terreurbeweging IS

Salah Abdeslam, verdacht van de aanslagen in Parijs, stond gisteren voor het eerst terecht. Hij is de enige overlevende aanslagpleger.

Frank Renout
Olivia Ronen en Martin Vettes, de advocaten van Salah Abdeslam, arriveren in de rechtbank. Beeld EPA
Olivia Ronen en Martin Vettes, de advocaten van Salah Abdeslam, arriveren in de rechtbank.Beeld EPA

Abdeslam antwoordde kort op de vragen van de rechter. “Allah is heilig,” zei hij, toen hem naar zijn persoonsgegevens werd gevraagd. De rechter reageerde laconiek: “Daar hebben we het later nog wel over.” Daarna werd Abdeslam gevraagd wat voor werk hij in het verleden had gedaan. “Ik heb alles achtergelaten om strijder te worden voor IS,” was het antwoord. Daarmee was de toon gezet.

In de rechtbank van Parijs begon gisteren het proces over de aanslagen van 13 november 2015 op onder meer concertzaal Bataclan. Er vielen destijds 130 doden. Van de tien aanslagplegers kwamen er negen om, door politiekogels of doordat ze zichzelf opbliezen. De aanwezigheid van Abdeslam en zijn getuigenis zijn daarom van cruciaal belang voor de rechtszaak.

De eerste dag was vooral procedureel. “Ons doel is alle aanklachten tegen alle verdachten te onderzoeken,” zei de voorzitter van de rechtbank. “Dit wordt al een historisch proces genoemd. Maar cruciaal is het dat we ons aan de regels houden en ieders rechten respecteren.”

Alle twintig verdachten, onder wie ook de handlangers, werden kort bij naam genoemd en geïntroduceerd. Van hen zijn er veertien aanwezig, van wie er elf in de gevangenis zitten. Zij werden ’s morgens met een gewapende escorte naar de rechtbank gebracht. Vijf andere verdachten zijn vermoedelijk in Syrië gedood en één verdachte zit in Turkije in de cel. Zij worden bij verstek berecht. De verdachten zouden bijvoorbeeld wapens en valse documenten hebben geleverd, daders hebben vervoerd of onderdak hebben geboden.

Spreekrecht

De rechter begon daarna met het noemen van de namen van de bijna 1800 slachtoffers en nabestaanden die zich als civiele partij hebben aangemeld voor het proces. Vanaf eind september krijgen zij spreekrecht. Een onbekend aantal wil in de rechtszaal, oog in oog met de verdachten, vertellen wat er die 13de november gebeurde en hoe dat hun levens op de kop zette.

Pas in november is het de beurt aan de verdachten. Die zullen dan door de rechter gehoord worden. Abdeslam kan in januari weer aan het woord komen. Het is nog onduidelijk óf hij iets wil zeggen. De afgelopen jaren hield hij zijn kaken op elkaar.

De rechtszaak gaat gepaard met buitengewone veiligheidsmaatregelen. Alle straten rondom het Paleis van Justitie zijn afgesloten. Overal staan zwaarbewapende agenten. Identiteitsbewijzen en tassen worden gecontroleerd.

Een rechtbanktekening van Abdeslam. Beeld AFP
Een rechtbanktekening van Abdeslam.Beeld AFP

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden