Update

Verdachte (62) schietpartij in metrostation New York gearresteerd

De voortvluchtige verdachte van de schietpartij in een metrostation in Brooklyn, gisteren met 23 gewonden, is gearresteerd. Dat verklaarde een politiefunctionaris tegenover persbureau Associated Press (AP).

Het Parool
De schietpartij vond plaats toen een metro arriveerde in het station 36th Street in Brooklyn. Beeld Corbis via Getty Images
De schietpartij vond plaats toen een metro arriveerde in het station 36th Street in Brooklyn.Beeld Corbis via Getty Images

De 62-jarige Frank R. James werd in hechtenis genomen in Manhattan, zei de functionaris. Meer details zijn volgens hem nog niet beschikbaar.

Rechercheurs hadden dinsdagmiddag aangekondigd dat ze op zoek waren naar James, van wie werd aangenomen dat hij een busje had gehuurd dat mogelijk verband hield met het geweld. Woensdagochtend zeiden de autoriteiten van New York dat hij een verdachte was van de schietpartij zelf. De autoriteiten onderzochten video’s op sociale media waarin de 62-jarige de VS bestempelde als een racistische plek die overspoeld wordt door geweld en hij ook flink tekeer ging tegen de burgemeester van New York City, Eric Adams.

Online tirades

Frank James, die onder meer tekeerging over dakloosheid en de New Yorkse burgemeester Eric Adams, kwam in beeld omdat hij werd gelinkt aan de plaats delict. De politie vond de creditcard van de man in het metrostation, waarmee James een bestelwagen in Philadelphia had gehuurd. Ook vonden onderzoekers de sleutels van de bestelwagen die door James was gehuurd en vlakbij het metrostation was achtergelaten. In de bestelwagen lagen kleding en andere spullen van James.

De verdachte plaatste de afgelopen jaren tientallen video’s op sociale media met lange tirades over onder meer dakloosheid en de New Yorkse burgemeester Eric Adams. “Ik ben het slachtoffer van uw beleid voor geestelijke gezondheid,” zegt hij in een filmpje dat gedeeld werd op het YouTube-kanaal ‘prophetoftruth88'. “Ik zit vol haat, vol woede en vol bitterheid.”

‘Horrorshow’

De man heeft naar eigen zeggen een psychische aandoening. De geestelijke gezondheidsdiensten van New York noemt hij een ‘horrorshow’. Een instelling waar James naar eigen zeggen behandeld wordt, beschuldigt hij van geweld. “Geen fysiek geweld, maar het soort geweld dat een kind op de lagere school meemaakt en waardoor hij een wapen zou gaan halen om motherf*ers neer te schieten.”

Sinds de vondst van de video’s krijgt burgemeester Adams extra bescherming, meldt de politie. De autoriteiten hebben een beloning van 50.000 dollar (ruim 46.000 euro) uitgeloofd voor de tip die leidt tot de arrestatie van de schutter.

De schietpartij vond plaats toen de desbetreffende metro arriveerde in het station 36th Street in het stadsdeel Brooklyn. De schutter zette vlak voor aankomst een gasmasker op en liet twee rookbommen afgaan voordat hij met een semiautomatisch vuurwapen 33 schoten loste.

Paniek

Tien passagiers werden geraakt door kogels. Vijf van hen liggen in kritieke maar stabiele toestand in het ziekenhuis. De dertien anderen raakten gewond toen ze op de vlucht sloegen. Beelden van vlak na de schietpartij laten zien dat passagiers in paniek een met rook gevulde metro ontvluchten.

Burgemeester Adams heeft inwoners van de miljoenenstad opgeroepen ‘waakzaam’ te zijn, maar zei ook dat er geen bewijs is dat de dader een handlanger had. “Het lijkt erop dat hij alleen handelde,” aldus Adams. De politie beschouwt de schietpartij momenteel niet als een terroristische daad.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden