PlusNieuws

Venezuela schrapt zes nullen op munt: fles water kost niet langer 7,4 miljoen bolivar

Venezuela schrapt zes nullen van de nationale munt. De zoveelste poging om de zieltogende munt te redden moet het land iets van verlichting brengen.

Sam de Graaff
Wie wat wilde kopen in Venezuela, ook iets kleins, moest met pakken bankbiljetten aan komen zetten. Beeld Getty Images
Wie wat wilde kopen in Venezuela, ook iets kleins, moest met pakken bankbiljetten aan komen zetten.Beeld Getty Images

Met kilo’s aan bankbiljetten naar de supermarkt: binnenkort is het in Venezuela (tijdelijk) niet meer nodig. De centrale bank schrapt zes nullen van de nationale munt. Hoewel Venezuela enorme olievoorraden bezit– de grootste ter wereld – verkeert het al zes jaar in een recessie. Structureel wanbeleid onder president Nicolás Maduro en diens voorganger Hugo Chávez in combinatie met Amerikaanse sancties hebben het ooit welvarende land veranderd in een van de armste landen van Latijns-Amerika. Een groot deel van de 28 miljoen Venezolanen leeft in diepe armoede. Ruim 5 miljoen anderen zijn volgens cijfers van de Verenigde Naties gevlucht.

De diepe recessie gaat gepaard met een enorme inflatie, volgens cijfers van Bloomberg 2575 procent het afgelopen jaar. Ter vergelijking: in Nederland wordt de inflatie dit jaar geraamd op ongeveer 2 procent. Toch viel het voor Venezolaanse begrippen nog mee. In 2018 piekte de inflatie op 1,8 miljoen procent, een wereldrecord.

Heel dure fles water

Daarom werden ook in 2008 en 2018 al nullen geschrapt en nieuw geld uitgegeven. Nu is dat dus opnieuw nodig, oordeelde de Venezolaanse centrale bank. Het geld voldeed niet meer. Iets simpels als een fles van 5 liter water kostte 7,4 miljoen bolivar, het grootste bestaande – en schaarse – bankbiljet was dat van 1 miljoen. Wie even langs de (overwegend lege) supermarkt wilde, had een kruiwagen vol biljetten nodig.

Omdat die situatie in de praktijk totaal onwerkbaar bleek, was de bolivar op veel plekken al door de dollar vervangen als belangrijkste betaalmiddel. Toch moest de bolivar voor bepaalde gesubsidieerde diensten nog worden gebruikt, bijvoorbeeld in de bus.

De ‘nieuwe’ munt heeft dus wel degelijk praktisch nut: het scheelt slepen met biljetten. Toch is het de vraag hoelang het duurt tot de ­Venezolanen hun kruiwagens weer tevoorschijn moeten halen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden