Veel meer Nederlanders in Afghanistan: 1250 mensen melden zich voor evacuatie

Het aantal Nederlanders dat vastzit in Afghanistan blijft stijgen. Bij Buitenlandse Zaken hebben zich tot vanochtend 1250 mensen gemeld. Vorige week vrijdag waren dat er nog 700.

Hanneke Keultjes
Mensen wachten buiten het vliegveld van Kabul, Afghanistan. Beeld via REUTERS
Mensen wachten buiten het vliegveld van Kabul, Afghanistan.Beeld via REUTERS

“De lijst groeit nog voortdurend. Nog vannacht hebben Nederlanders zich gemeld die in Afghanistan zitten en geëvacueerd willen worden,” zei plaatsvervangend secretaris-generaal Carola van Rijnsoever van het ministerie van Buitenlandse Zaken in een briefing voor Kamerleden. Ook komen er nog tolken bij die voor Nederlandse militairen hebben vertaald.

De Nederlanders waren veelal op familiebezoek in Afghanistan. Voor het land gold al een negatief reisadvies en op 5 augustus riep de Nederlandse ambassade landgenoten op het land te verlaten. Daaraan gaven zij geen gehoor.

Nederland al 1794 mensen geëvacueerd

Kamerleden werden vanmiddag bijgepraat door Buitenlandse Zaken, Defensie en de Immigratie- en Naturalisatiedienst over de evacuatieoperatie. Nederland heeft, zo vertelde kolonel Peter Tankink, inmiddels 1794 mensen opgehaald uit Kabul. Twaalfhonderd mensen hadden Nederland als eindbestemming. Daar zitten Nederlanders bij (vijfhonderd), maar ook Afghaans ambassadepersoneel (tweehonderd), tolken (tweehonderdvijftig) en andere Afghaanse helpers (honderdvijftig) inclusief hun gezinnen, zei Van Rijnsoever.

Het gaat voor de deadline van 31 augustus, als de Amerikanen van de Taliban het land uit moeten zijn, niet lukken om iedereen die dat wil naar Nederland te halen, stelde Van Rijnsoever. “Dat komt door de situatie op het vliegveld.”

Volgens kolonel Andrew Houwman van het Special Operations Command blijft de toegang tot het vliegveld van Kabul een groot probleem. “De ring van de Taliban komt steeds dichter bij het vliegveld,” zei hij. “Ze zijn steeds nadrukkelijker richting het vliegveld aan het bewegen.” Daarbij zijn de Taliban ook ‘selectiever’ in ‘hoeveel mensen van welke categorie’ doorgang krijgen.

Helikopters

Eenmaal op het vliegveld is de situatie ook schrijnend, benadrukt Houwman. Nederlanders en Afghanen moeten ‘onder vervelende omstandigheden’ wachten op hun vliegtuig. “Onze mensen zijn ervaren en hebben veel meegemaakt. Maar dit gaat ze niet in de koude kleren zitten.” Hij stelde dat er na afloop van de evacuaties ‘veel aandacht’ moet zijn voor ‘de nazorg’.

Bij het luchttransport zijn in totaal honderddertig militairen betrokken, zei Tankink. Twee C-130-vliegtuigen pendelen heen en weer tussen Kabul en Islamabad (Pakistan), een Europese C-17 vliegt dagelijks evacués naar Tbilisi in Georgië. In een Kamerbrief meldde het kabinet gisteravond dat er ook twee helikopters klaar staan voor transport naar de regio. Dat plan is inmiddels afgeblazen, zei Tankink. “Dit is stopgezet na de mededeling dat de evacuatie eindigt op 31 augustus.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden