Het ijs op Groenland smelt harder dan normaal.

Veel ijs gesmolten tijdens hittegolf Groenland

Het ijs op Groenland smelt harder dan normaal.Beeld Thomson Reuters

Uitzonderlijk hoge temperaturen hebben eind juli de ijskap op Groenland veel harder doen smelten dan normaal. Dat meldt weer.nl.

ANP / Het Parool

Sahara-lucht leidde in de laatste week van juli in onder meer Nederland tot hitterecords. Diezelfde lucht zorgde vervolgens voor een extreem snelle smelting van de Groenlandse ijskap. Ongeveer 90 procent van de kap kreeg met dooi te maken, waarbij 55 miljard ton ijs smolt. Dat is ongeveer 40 miljard ton meer dan normaal is in vergelijkbare perioden in voorgaande jaren.

De hete lucht bereikte Groenland vanuit Scandinavië. In het op 3216 meter hoogte gelegen Summit Camp, het onderzoeksstation op de top van de ijskap, steeg de temperatuur zelfs tot iets boven het vriespunt.

De temperaturen op de ijskap lagen vrijwel overal 3 tot 9 graden hoger dan normaal en er waren zelfs uitschieters bij van 12 graden. Omdat de sneeuw van de afgelopen winter tijdens een andere ‘flitssmeltperiode’ al was verdwenen en veel ijs dus ‘vrij’ lag, ging het enorm hard.

In januari stelden wetenschappers dat Groenland twee keer zo snel opwarmt als de rest van de aarde. Ook bleek dat de ijsafname meer bijdraagt aan het stijgen van de zeespiegel dan voorheen werd aangenomen. De onderzoekers schatten in dat deze met 61 centimeter zal stijgen als de aarde met 2 graden opwarmt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden