Update

Vastgelopen graanschip in Suezkanaal weer vlotgetrokken, kleine vertraging voor 21 schepen

Het Griekse vrachtschip dat maandagmorgen vroeg aan de grond liep in het noordelijke deel van het Suezkanaal in Egypte vaart weer. Drie sleepboten wisten het na enkele uren vlot te trekken, meldt maritieme dienstverlener Leth Agencies.

Caspar Naber
De bulkcarrier Glory. Beeld AFP
De bulkcarrier Glory.Beeld AFP

Volgens Leth Agencies zullen de 21 schepen die in zuidelijke richting door het kanaal moeten hun tocht naar verwachting kunnen voortzetten met kleine vertragingen.

De 225 meter lange en 35 meter brede bulkcarrier Glory, eigendom van de Griekse rederij Target Marine maar varend onder de vlag van de Marshalleilanden, liep nabij de stad El Qantara aan de grond toen het schip zich bij een konvooi in zuidelijke richting voegde. Egyptische functionarissen hebben nog geen details over de oorzaak van het aan de grond lopen. In delen van Egypte, inclusief de noordelijke provincies, was het zondag slecht weer.

Volgens het gezamenlijke coördinatiecentrum van de VN voor de graanexport vanuit Oekraïne is de bulkcarrier met ruim 65.000 ton Oekraïense maïs onderweg naar China.

Ever Given

In maart 2021 blokkeerde het Japanse containerschip Ever Given zes dagen lang het Suezkanaal. De blokkade zorgde voor grote problemen in de mondiale scheepvaart. Het gespecialiseerde Nederlandse bedrijf Smit Salvage, onderdeel van baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis, werd ingeschakeld om het schip weer vlot te trekken. Dat lukte na meerdere pogingen. Door de blokkade moesten 200 andere vrachtschepen wachten of een andere route kiezen.

De Ever Given liep op 23 maart van dat jaar aan de grond in het zuidelijke deel van het Suezkanaal. Dat gebeurde vlak nadat het 400 meter lange en 59 meter brede vrachtschip op weg naar de Middellandse Zee de belangrijke verkeersader was binnengevaren vanaf de Rode Zee. Volgens de Taiwanese containerrederij Evergreen die het vrachtschip exploiteert, raakte het gevaarte uit koers door een stroomstoring en/of slecht zicht als gevolg van een stofstorm met windstoten met een snelheid van zo’n 40 knopen. Dat komt neer op windkracht 9.

Handelsroute

Het 193 kilometer lange Suezkanaal is een van de drukste vaarroutes ter wereld, goed voor ongeveer 12 procent van de wereldwijde handel. Er worden dagelijks ook ongeveer een miljoen vaten olie en een grote hoeveelheid vloeibaar gemaakt aardgas (lng) via het kanaal vervoerd. Als het Suezkanaal dicht is, moeten schepen tussen Azië en Europa omvaren via Kaap de Goede Hoop, wat weken aan extra vaartijd kan vergen. Ook olietankers uit het Midden-Oosten maken veel gebruik van het Suezkanaal.

Het Suezkanaal is in 2015 nog verdiept en verbreed door de Nederlandse baggeraars Van Oord en Boskalis, omdat zeeschepen steeds groter worden.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden