Nieuws

‘Vastberaden’ Nigeriaanse oud-minister Okonjo-Iweala nieuwe baas Wereldhandelsorganisatie

De Nigeriaanse Ngozi Okonjo-Iweala (66) is benoemd als nieuwe baas van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Zij is de eerste vrouw die deze topfunctie bekleedt sinds de oprichting van de WTO in 1995.

ANP/Parool
Ngozi Okonjo-Iweala. Beeld AFP
Ngozi Okonjo-Iweala.Beeld AFP

Toen de Verenigde Staten onlangs formeel hun steun uitspraken, leek de laatste grote horde al genomen, maar nu is het definitief. Tijdens een digitale bijeenkomst gingen alle 164 lidstaten akkoord met de voordracht van de 66-jarige Okonjo-Iweala. Ze was eerder minister van Financiën en van Buitenlandse Zaken in haar geboorteland Nigeria. Ze maakte ook carrière als ontwikkelingseconoom en leidinggevende voor de Wereldbank.

De Nigeriaanse Ngozi Okonjo-Iweala weet hoe het is om onder vuur te liggen in een publieke functie. Toen ze als minister van Financiën in Nigeria de corruptie wilde aanpakken, werd haar moeder ontvoerd door tegenstanders. Dreigementen, lastercampagnes, ze heeft het allemaal meegemaakt. Beangstigend, dat zeker, maar de intimidaties hebben haar niet kunnen tegenhouden. Lees hier het hele profiel.

Vicevoorzitter Valdis Dombrovskis van de Europese Commissie, verantwoordelijk voor handelszaken, feliciteerde de kersverse directeur-generaal op Twitter. ‘De EU huldigt je historische prestatie als eerste vrouw en Afrikaan met deze positie. We kijken ernaar uit nauw met je samen te werken om de WTO te hervormen en aan te passen aan de wereld van vandaag.’

‘Felicitaties voor mijn vriendin Ngozi Okonjo-Iweala,’ twittert ook topvrouw Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank (ECB). “Ik ken Ngozi al vele jaren. Met haar sterke wil en vastberadenheid zal ze onvermoeibaar de vrije handel stimuleren, waarvan mensen wereldwijd zullen profiteren.”

Tekst gaat verder onder tweet

Opvolger

De topfunctie bij de WTO kwam in augustus onverwacht vrij door het terugtreden van de Braziliaan Roberto Azevêdo, een jaar voordat zijn termijn zou aflopen. Aanvankelijk circuleerde ook de naam van de Nederlandse minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel) als opvolger, maar zij liet weten niet beschikbaar te zijn.

Kaag laat nu ook van zich horen. Ze feliciteert de Nigeriaanse via Twitter en stelt dat niemand anders dan Okonjo-Iweala, beter in staat is om de WTO-leden weer bij elkaar te brengen en de nodige hervormingen bij de organisatie in gang te zetten.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden